Direct naar artikelinhoud
Veldrijden

Van der Poel onbedreigd naar dubbele zege in Bern

►Mathieu van der Poel hield constant een comfortabele voorsprong op Wout van Aert.Beeld BELGA

Vorig seizoen herhaalt zich: Mathieu van der Poel (23) is opnieuw ongenaakbaar. In Boom reed hij simpel weg, in Bern was één kleine hapering bij Wout van Aert genoeg om het verschil te maken. En het beste moet nog komen, zegt hij.

De concurrentie mag de borst nat maken. Want wat zei Van der Poel in Zwitserland? "Ik heb dit najaar nog geen enkele keer het supergevoel gehad van vorig seizoen. Ik heb het idee dat het vorig jaar vlotter ging."

Niet vlot? Geen supergevoel? En dat na zijn tweede dubbel van het seizoen: zaterdag primus in Boom, zondag in Bern. Wat gaat dat dan geven als Van der Poel wel een keer top is? Wout van Aert vertelde na Ardooie in ieder geval dat hij onder de indruk is. "Op de rechte stroken kon ik vroeger nog wegrijden bij Mathieu, nu niet meer", zei hij vorige donderdag. "Hij rijdt niet langer met een piemelverzetje. Het is duidelijk dat hij weer een pakje sterker geworden is."

Dat wilde Van der Poel wel beamen. Ook zonder dat supergevoel merkt hij dat crossen hem makkelijker afgaat. "Ik ben weer een jaartje ouder en dus is het logisch dat ik iets sterker ben", zei hij. "Op rechte stukken kan ik een tandje groter rijden zonder dat het pijn doet. Ik denk dat dat een gevolg is van het mountainbiken, veel meer dan van het wegwielrennen. Ik vind het, tussen aanhalingstekens, makkelijker om een tempo vol te houden. In het mountainbiken moet je vaak anderhalf uur je eigen tempo rijden op een veel lastiger parcours. Dat maakt dat de pijn in de cross nu acceptabeler is. Zondag moest je doortrekken op die oplopende strook aan de finish. Dat leek lang, maar als je van het mountainbiken komt, is dat kort. Het was een inspanning van 20 seconden: dat is niets in het mountainbiken."

Onder controle

De Europese kampioen had gisteren de hele tijd controle over het gebeuren. Van Aert probeerde hem te verrassen met een snelle start - slim gezien, tenslotte had de wereldkampioen Boom overgeslagen en had hij in principe frissere benen - maar Van der Poel gaf geen krimp. Het zegt veel dat het dubbelen van dit weekend geen invloed had op de prestatie van de Nederlander. Hij was nochtans duidelijk in het nadeel: hij had op zaterdag een extra inspanning geleverd, moest 's avonds nog een reis van 700 kilometer maken per vliegtuig en kon op zondag dus nooit maximaal gerecupereerd zijn. En toch. Toen de ketting van Van Aert even blokkeerde in de vierde van elf ronden sloeg Van der Poel toe. Zijn voorsprong bleef een tijdje hangen rond 6-7 seconden om uiteindelijk op te lopen tot 13 à 15 seconden.

"Je weet natuurlijk nooit hoe de tegenstander zich voelt, maar ik had wel het idee dat ik het onder controle had", zei Van der Poel. "Dit was een parcours waarop je elkaar vaak kruist, en dus kon ik mijn voorsprong goed inschatten. Als ik zag dat Wout iets dichterbij kwam, probeerde ik zelf ook te versnellen. Als ik zag dat ik uitliep, probeerde ik even te herstellen, in de mate dat dat mogelijk is. Want een cross winnen, blijft zwaar. Ik zou het zeggen als het zo was, maar dit was niet makkelijk. Je kan geen cross winnen met de vingers in de neus. Maar het is wel zo dat ik in het mountainbiken meer afzie."