© Photo News

Ministerraad keurt samenwerkingsakkoord rond spoorinvesteringen goed

De federale ministerraad heeft donderdag het samenwerkingsakkoord met de gewesten goedgekeurd over de financiering van een aantal strategische investeringen in spoorinfrastructuur. Het akkoord moet onder meer toelaten om het Gewestelijk Expresnet (GEN) rond Brussel af te werken. Het ontwerpakkoord wordt op 20 december met de gewestregeringen besproken tijdens het Overlegcomité.

Eind maart besliste de regering om 1 miljard euro uit te trekken voor een aantal werken aan het spoor die van groot strategisch belang zijn. Minister van Mobiliteit François Bellot (MR) koos ervoor om die investeringen vast te leggen in een samenwerkingsakkoord met de gewesten. Hij wil immers dat de klassieke 60/40-verdeelsleutel tussen Vlaanderen en Wallonië over meerdere jaren kan worden gespreid. Door die sleutel elk jaar strikt toe te passen, liepen werven in het verleden immers al vertraging op. Dat was bijvoorbeeld zo met bepaalde onderdelen van het GEN.

Het samenwerkingsakkoord moet ook de prefinanciering garanderen die de Waalse regering voorziet om het GEN zo snel mogelijk te kunnen uitvoeren. “De afwerking van het GEN-spoornetwerk is een prioriteit. Dankzij deze beslissing zullen we begin 2018 opnieuw kunnen starten met de grote werken ter afwerking van het spoorgedeelte van het GEN”, zegt minister Bellot. Ook rond de prioriteiten die de gewesten naar voor schuiven zou vooruitgang moeten worden geboekt.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER