Technisch directeur Gyorgy Csepregi en trainer Dirk Kuyt wachten op duidelijkheid van bovenaf.© BELGA, GMAX AGENCY

Overname of niet? Week van de waarheid voor aandeelhouders bij Beerschot, Csepregi en Kuyt blijven namelijk niet wachten

Na de promotie naar 1A liet Beerschot-voorzitter Francis Vrancken zich ontvallen dat de club dicht bij een overname stond. Drie weken later lijkt een verkoop echter veraf. Wat brengt de toekomst? Donderdag moeten op een aandeelhoudersvergadering enkele belangrijke knopen doorgehakt worden.

Koen Frans

“Er ligt een sluitend en financieel aantrekkelijk bod op tafel”, zei Francis Vrancken drie weken geleden nadat Beerschot op het veld van KV Oostende de promotie naar eerste klasse had afgedwongen. “Wij zijn als minderheidsaandeelhouders enthousiast over dit voorstel en kunnen daar ons akkoord voor geven.” Nadien werd duidelijk dat het ging om The Bridge Football Group, een Chinees-Europese groep aangestuurd door de Nederlandse ex-profvoetballer Dries Boussatta, die eerder ook al FC Den Bosch had overgenomen. De kandidaat-overnemer heeft 11 miljoen euro veil voor de aandelen van Beerschot en wil per direct meer dan 5 miljoen euro in de bouw van een nieuw jeugd- en oefencomplex pompen.

Minderheidsaandeelhouders Francis Vrancken (12,5 procent) en Philippe Verellen (12,5 procent) hadden wel oren naar dat verhaal, meerderheidsaandeelhouder United World (75 procent) was iets minder enthousiast. Het is te zeggen: niemand lijkt te weten hoe de holding van de Saudische prins Abdullah bin Mosaad tegenover een verkoop staat. De Saudi’s hebben nooit uitgeblonken in duidelijke communicatie, maar de voorbije dagen bleef het gewoon oorverdovend stil in Riyad.

United World plaatste met Thorsten Theys wel een consultant op de plek van voormalig CEO Frédéric Van den Steen. Maar de eerste werkdagen van Theys verliepen op zijn zachtst gezegd moeizaam. Francis Vrancken nam tussendoor gedesillusioneerd ontslag als voorzitter en gedelegeerd bestuurder van de club. Interviewaanvragen met United World worden als vanouds op de lange baan geschoven. Maar wat veel erger is: ook de medewerkers en spelers van de club weten van niets.

Aandeelhoudersvergadering

Zo wachten technisch directeur Gyorgy Csepregi en trainer Dirk Kuyt al een tijdje op een duidelijk signaal van bovenaf. Een eventuele overname lijkt niet hun eerste bezorgdheid. Ze willen vooral weten met welke middelen er volgend jaar in 1A kan gewerkt worden. Csepregi vertelde in een interview met Gazet van Antwerpen dat hij met een sportief budget van 3 miljoen euro een 1A-waardige kern kan samenstellen. En Dirk Kuyt lijkt zijn toekomst aan die van Csepregi te hebben verbonden. Vertrekt de Hongaar, dan volgt de Nederlander ongetwijfeld ook.

Csepregi vertelde in een interview met ‘Gazet van Antwerpen’ dat hij met een sportief budget van 3 miljoen euro een 1A-waardige kern kan samenstellen. En Dirk Kuyt lijkt zijn toekomst aan die van Csepregi te hebben verbonden. Vertrekt de Hongaar, dan volgt de Nederlander ongetwijfeld ook

Ook enkele spelers twijfelen over hun toekomst bij de club. Zo wordt er stevig aan de mouw getrokken van Thibaud Verlinden. Na Schalke en een resem Engelse tweedeklassers heeft ook Union intussen contact opgenomen met de entourage van Verlinden. Beerschot zou een half miljoen euro kunnen krijgen voor de dribbelvaardige flankaanvaller. Maar wie hakt bij Beerschot tegenwoordig de knopen door over dit soort deals? Niemand die het kan zeggen. Gelukkig is er beterschap in zicht.

LEES OOK. Ook Union lonkt naar Beerschot-smaakmaker Thibaud Verlinden

Donderdag 2 mei komen de drie huidige aandeelhouders van Beerschot namelijk samen. Wat daar beslist zal worden, valt op dit moment moeilijk te voorspellen. Kunnen de Vlaamse aandeelhouders hun Saudische collega’s overtuigen om de club alsnog te verkopen? Kopen de Saudi’s de Vlamingen uit en krijgen ze alle aandelen van de club in handen? Of blijft alles zoals het was? Hoe dan ook: er zal iets beslist moeten worden. Want iedereen in en rond de club snakt naar duidelijkheid en transparantie. Csepregi en Kuyt blijven bijvoorbeeld niet wachten.

MEER OVER K. Beerschot V.A.