© mph

Buurtbewoners zien trucker rondstappen met mes in de rug: “Heel vreemd om mee te maken”

Een 60-jarige vrachtwagenbestuurder uit Portugal is zaterdagavond in Herentals aan de dood ontsnapt. Tijdens een discussie met een 43-jarige landgenote kreeg de man een mes in de rug geploft. Het slachtoffer moest ruim 300 meter stappen naar de hoofdweg om er hulp te zoeken.

Marc Peeters

“Rond 18u werd er plots gebeld”, vertellen enkele bewoners van de Herenthoutseweg, die liever anoniem blijven. “Er stonden twee mannen voor de deur. Een ervan was de vrachtwagenbestuurder. Die had net voordien een fietser laten stoppen met de vraag of die voor hem een ziekenwagen wilde oproepen. Daarom belden ze aan.”

“Eerst was het niet duidelijk wat er precies aan de hand was, maar toen zagen we dat die man rondstapte met een mes in de rug. We vermoeden een soort van keukenmes dat vastzat onder de schouders. De man sprak geen Nederlands, maar hij had het over zijn vrachtwagen die in de buurt geparkeerd stond, over een vrouw en over een uithaal met een mes.”

Een paar minuten later was de ziekenwagen ter plaatse. “Ze hebben de man meteen naar de ambulance gebracht. Het mes zat nog steeds in zijn lichaam. Toen we belden met het hulpcentrum hadden ze ons gezegd dat het verstandig was om dat gewoon te laten zitten. Het was allemaal heel vreemd om mee te maken.”

Verlaten terrein

Ondertussen waren ook de politiediensten ter plaatse gekomen. Via het buurtinformatienetwerk werd een oproep gelanceerd om uit te kijken naar verdachte handelingen of personen. “Door in de buurt rond te rijden hebben we de vrachtwagen van het slachtoffer vrij snel kunnen lokaliseren”, zegt een woordvoerder van de lokale politie Neteland. “Die stond op een verlaten parkeerterreintje aan de achterkant van de bedrijfsgebouwen van Henrad.” De afstand tussen de aangetroffen vrachtwagen en de plek waar de trucker de fietser kon aanspreken bedraagt ruim 300 meter. In de buurt van de vrachtwagen werd een 43-jarige vrouw aangetroffen. Het bleek te gaan om een landgenote van de vrachtwagenchauffeur. Ze werd onmiddellijk gearresteerd.”

Het slachtoffer werd voor het verwijderen van het mes overgebracht naar het Universitair Ziekenhuis in Antwerpen. De man is buiten levensgevaar. Verder onderzoek moet uitwijzen wat er precies gebeurd is aan de vrachtwagen. Speurders van het gerechtelijk labo kwamen ter plaatse om sporen op te nemen. Politie en parket gaan ervan uit dat de vrouw in de vrachtwagen van de man is meegereden naar Herentals. Wellicht hebben ze dan ruzie gekregen. De vrouw moet wellicht straks voor de onderzoeksrechter in Turnhout verschijnen. Met het voorleiden van de verdachte wordt gewacht tot nadat de vrachtwagenbestuurder zijn verhaal heeft kunnen doen. Dat zou pas zondagavond gebeuren.