Direct naar artikelinhoud
Sociale woningen

Audit maakt brandhout van Molenbeekse huisvestingsmaatschappij: “Globaal wanbeheer”

Vochtplekken en beschimmelde balkons. Loshangende muurtegels en een afbladderend plafond. Welkom in het appartement van Leila Elmestari. Ze woont al negentien jaar in de Jean Dubrucq­laan in Molenbeek. Samen met haar vier kinderen beschikt ze over twee slaapkamers.Beeld Tim Dirven

Dubieuze aanbestedingen, aankopen zonder bestelbon en een financiële dienst die vierkant draait. Een audit in opdracht van de Brusselse regering maakt brandhout van huisvestingsmaatschappij Le Logement Molenbeekois. Intussen klagen huurders over schimmel en vocht.

“Na het lezen van dit rapport is het absoluut onmogelijk om nog het minste vertrouwen te hebben in het bestuur van deze huisvestingsmaatschappij. Ze lijkt niet meer in staat om de situatie recht te zetten.” Brussels minister van Wonen Céline Fremault (cdH) is scherp in haar analyse van de huisvestingsmaatschappij Le Logement Molenbeekois.

Met meer dan 3.340 sociale huurwoningen is de Molenbeekse maatschappij de tweede grootste van het Brussels Gewest. Ze is al meer dan honderd jaar oud. Maar de hoogdagen van Le Logement liggen al een tijdje achter de rug. Na klachten over de slechte staat van haar woningen lijkt nu ook het management van de vennootschap in verval.

Uit een audit, die uitlekte in La Libre Belgique, blijkt dat voor ruim de helft van haar facturen geen bestelbon bestaat. Een contract ter waarde van 300.000 euro per jaar werd aan een leverancier toegekend zonder openbare aanbesteding. Intussen is de achterstallige huur opgelopen tot 2,2 miljoen euro, de niet-geïnde waarborgen tot 500.000 euro.

‘Ernstige nalatigheden’

De audit legt ook uitwassen bloot in de verloning binnen de vennootschap. Zo stroken de lonen van bepaalde personeelsleden niet met hun opleidingsniveau. Intussen wachten sociale huurders eindeloos op de afrekening van hun kosten. Het afgelopen jaar trokken zij massaal met hun klachten naar de Huurdersbond en het kabinet van Fremault.

‘Deze audit legt zeer ernstige nalatigheden bloot. Ze wijzen op een globaal wanbeheer’
Brussels minister van Wonen Céline Fremault (cdH)

“Deze audit legt zeer ernstige nalatigheden bloot, onder andere op het vlak van loonpolitiek, hr en openbaar bestuur. Ze wijzen op een globaal wanbeheer”, zegt Fremault. Vorig jaar gaf zij de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM) de opdracht om een onderzoek te starten naar de vennootschap in Molenbeek. Dat werd uitbesteed aan consultant Ernst & Young.

Vocht en schimmel in het appartement van Leila Elmestari.Beeld Tim Dirven

Something rotten

Minister Fremault plaatst de huisvestingsmaatschappij nu onder curatele. “Gelet op de ernst van de feiten, vraag ik dat de bevoegdheden van het bestuur geschorst worden. De gewestelijke maatschappij zal de taken tijdelijk overnemen, terwijl we de situatie proberen rechtzetten.” Een Brusselse regeringscommissaris moet de ingreep doorduwen.

Dat er something rotten is in Molenbeek, weten de huurders al langer. Vorige week ging een reporter van nieuwssite Bruzz op bezoek bij enkele bewoners van de Cité Dubrucq, aan de Jean Dubrucqlaan. Het gebouw wordt geteisterd door vocht, schimmel, loshangende muurtegels en afbladderende plafonds.

Brussels minister van Wonen Céline Fremault (cdH).Beeld BELGAIMAGE

“Ik heb al meer dan een jaar geen warm water meer in de keuken”, zegt Leila Elmestari, een 50-jarige bewoonster. Haar kroost van vier is de schimmel en de muizen intussen gewend, zegt ze. “Doorspoelen kunnen we enkel nog met een emmer water.” Haar klachten bij de huisvestingsmaatschappij vallen naar eigen zeggen in dovemansoren.

‘Als we alle klachten over Le Logement samentellen, komen we aan meer dan vijfhonderd’
José Garcia van de Huurdersbond

Elmestari is één van de tachtig huurders die bij de Huurdersbond ten rade gingen over de staat van hun sociale woning. “Als we alle klachten over Le Logement samentellen, komen we aan meer dan vijfhonderd”, zegt José Garcia van de Huurdersbond. Hij roept de bestuurders op om hun verantwoordelijkheid te nemen. “Te veel mensen leven in erbarmelijke omstandigheden.”

Geen Samusocial

Op politiek niveau wordt er in de tussentijd gepingpongd over de verantwoordelijkheid. Zo benadrukt kersvers burgemeester Catherine Moureaux (PS) dat haar partij de afgelopen zes jaar niet in het gemeentebestuur zat. “Ik heb geen zicht op het beleid dat voor mijn komst is gevoerd.” Het initiatief ligt volgens haar bij minister Fremault. “Als er frauduleuze praktijken worden vastgesteld, dan moeten die worden bestraft.”

Vocht en schimmel in het appartement van Leila Elmestari.Beeld Tim Dirven

Michel Eylenbosch (MR), voorzitter van de Molenbeekse huisvestingsmaatschappij, zegt dat de audit nog niet definitief is. De maatschappij mag eerst nog een reactie indienen, waarna het rapport nog kan wijzigen. “Vandaag komen de auditeurs opnieuw langs. Wij hebben gevraagd om het onderzoeksgebied uit te breiden. Tot nu toe kijken ze enkel tot het jaar 2017, terwijl we in 2018 heel wat beslissingen hebben genomen om de problemen op te lossen.”

‘Vergelijkingen met Samusocial gaan totaal niet op’
Michel Eylenbosch (MR), voorzitter van de Molenbeekse huisvestingsmaatschappij

Eylenbosch leert naar eigen zeggen “niks nieuws” uit deze audit. Het was volgens hem al langer duidelijk dat er problemen waren met aankopen en aanbestedingen. “De technische directeur van toen werd al ontslagen. En vandaag werven we een nieuwe hr-manager aan.” De liberaal benadrukt ook dat niemand zich persoonlijk heeft verrijkt. “Vergelijkingen met Samusocial gaan totaal niet op.”