DE GROTE TEST. Chef Peppe Giacomazza test lasagnevellen en deelt geen enkele buis uit: “Deze twee hebben net iets meer bite en smaak”

Dat duur lang niet altijd best is, bewijst deze test van lasagnevellen overduidelijk. “Alleen de prijs maakt het grote verschil, voor de smaak zit het verschil vooral in de nuances”, zegt chef Peppe Giacomazza. “Slechts twee hebben net iets meer bite en smaak.”

Hanna Van Thienen

LEES OOK. DE GROTE TEST. Julius Persoone test 13 wraps en tortilla’s: “Een topper. Het bewijs dat glutenvrij ook lekker kan zijn”

Aldi 5/10

Wat Pasta Mare, lasagnebladen

Inhoud 500 g

Ingrediënten harde-tarwegriesmeel 100%

Energie 357 kcal/100 g

Samenstelling 1,5 g vetten, 72 g koolhydraten (waarvan 3,6 g suikers), 3,8 g vezels, 12 g eiwitten per 100 g

Prijs 1,75 euro (3,5 euro/kg)

Beoordeling “Oei, deze is minder goed. Alsof je nergens in hapt, echt geen bite. Ook fletse smaak en kleur. Ongekookt breken deze bladen ook heel snel, dat is nooit een goed teken. Dat heeft ook onder meer te maken met de lage kwaliteit van de bloem.”

Colruyt 6/10

Wat Boni, lasagne

Inhoud 500 g

Ingrediënten 100% griesmeel van harde tarwe

Energie 357 kcal/100 g

Samenstelling 1,8 g vetten, 71 g koolhydraten (waarvan 2,2 g suikers), 3,3 g vezels, 12 g eiwitten per 100 g

Prijs 1,75 euro (3,5 euro/kg)

Beoordeling “Geen slechte bite, maar ik mis nasmaak. Ik bijt en proef, maar de smaak verdwijnt snel. Lijkt me te maken te hebben met lage kwaliteit van de bloem.”

Albert Heijn 6/10

Wat lasagne met vrije-uitloopeieren

Inhoud 250 g

Ingrediënten durum-tarwegriesmeel, vrije-uitloopei

Energie 368 kcal/100 g

Samenstelling 3,4 g vetten, 70 g koolhydraten (waarvan 3,0 g suikers), 2,5 g vezels, 13 g eiwitten per 100 g

Prijs 0,99 euro (3,96 euro/kg)

Beoordeling “Ai, geen geur, amper smaak. Het is te zeggen: de smaak verdwijnt meteen. Ook amper beet. Niet de slechtste die erbij zit, maar toch zeker geen topper.”

Barilla 6/10

Wat lasagne all’uovo n.199

Inhoud 500 g

Ingrediënten griesmeel van harde tarwe, eieren (19,36%)

Energie 368 kcal/100 g

Samenstelling 4 g vetten, 86 g koolhydraten (waarvan 3,0 g suikers), 3,0 g vezels, 14 g eiwitten per 100 g

Prijs 5,61 euro (11,22 euro/kg)

Gekocht bij Carrefour (ook elders)

Beoordeling “Niet slecht, best lekker, alleen komt de smaak er niet echt door. Hij houdt wel goed zijn structuur, dat is al iets.”

Grand’Italia 6,5/10

Wat lasagne tradizionali

Inhoud 250 g

Ingrediënten 100% durum tarwegriesmeel

Energie 341 kcal/100 g

Samenstelling 1,3 g vetten, 71 g koolhydraten (waarvan 3,2 suikers), 2,7 g vezels, 11 g eiwitten per 100 g

Prijs 2,79 euro (11,16 euro/kg)

Gekocht bij Albert Heijn (ook elders)

Beoordeling “Smaak heeft deze wel, als wordt het snel flets. De geur blijft sowieso weg. En te weinig beet ook.”

Delhaize 6,5/10

Wat lasagne all’uovo 100% durum n°109

Inhoud 500 g

Ingrediënten harde-tarwegriesmeel, vrij-uitloopeieren 19,4%

Energie 364 kcal/100 g

Samenstelling 3,4 g vetten, 69 g koolhydraten (waarvan 3,0 g suikers), 2,5 g vezels, 13 g eiwitten per 100 g

Prijs 1,99 euro (3,98 euro/kg)

Beoordeling “Goeie middenmoot. Beetje beet, beetje smaak, niet zo smakelijk als de betere merken, maar kan zeker slechter. Geen verkeerde optie.”

De Cecco 7/10

Wat lasagne n°112 all’uovo

Inhoud 500 g

Ingrediënten griesmeel van harde tarwe, gepasteuriseerde verse eieren (19%)

Energie 365 kcal/100 g

Samenstelling 3,9 g vetten, 66 g koolhydraten (waarvan 2,9 g suikers), 2,9 g vezels, 15 g eiwitten per 100 g

Prijs 4,79 euro (9,58 euro/kg)

Gekocht bij Albert Heijn (ook elders)

Beoordeling “Dit is meer de Italiaanse al dente die ik verwacht. Traditioneler van smaak ook. Hier proef je een beetje de ambacht. Ruik er maar eens aan, je merkt meteen de geur op van bloem en eieren. Dat zie je ook aan de kleur.”

Rummo 7,5/10

Wat lasagne all’uovo n°173

Inhoud 500 g

Ingrediënten griesmeel van harde tarwe, eieren (19,36%)

Energie 370 kcal/100 g

Samenstelling 3,8 g vetten, 68 g koolhydraten (waarvan 2,4 g suikers), 3,4 g vezels, 14,3 g eiwitten per 100 g

Prijs 2,99 euro (5,98 euro/kg)

Gekocht bij Jumbo (ook elders)

Beoordeling “Deze is anders dan de andere, dat proef ik meteen. Lekker! Heeft best wat beet, ruikt ook aangenaam naar eieren en bloem. De kleur zit bovendien goed en de smaak blijft hangen in de mond. Zeker dat laatste is een goed teken.”

La Bio Idea 7,5/10

Wat lasagne da agricoltura biologica tradizionale

Inhoud 250 g

Ingrediënten griesmeel van durum tarwe (100%)

Energie 352 kcal/100 g

Samenstelling 1,5 g vetten, koolhydraten 72 g (waarvan 3,2 g suikers), 3 g vezels, 11 g eiwitten per 100 g

Prijs 1,85 euro (7,4 euro/kg)

Gekocht bij Bio-Planet

Beoordeling “Dit is een goeie! Ik proef ook meteen dat hij goed verteerbaar is. Mooie structuur. Zitten geen eieren in, maar dat hoeft ook niet per se om lekkere lasagnebladen te maken. Het zit hem vooral in het creëren van structuur en smaak en dat is hier goed gelukt.”

LEES OOK. DE GROTE TEST. Sterrenchef proeft 17 keer instantnoedels en ziet veel betere alternatieven voor Aïki: “Deze koop ik zeker zelf eens”

Zo deden we de test

De selectie We kochten 9 soorten lasagnebladen in 7 supermarkten.

De methode Chef Peppe Giacomazza kookte alle lasagnebladen apart in een steelpan, volgens de instructies op de verpakking. Daarna proefde hij de bladen blind en lette bij het testen vooral op smaak, kleur en structuur.

De prijs Van 3,50 tot 11,22 euro per kilo De prijzen van de verschillende merken lasagnebladen liggen wel heel ver uit elkaar. De ingrediëntenlijst is nochtans bij elk merk nagenoeg hetzelfde. “Op zich zegt die prijs niet veel”, zegt Peppe. “Duurder betekent zeker niet altijd beter. Hou dat in je achterhoofd tijdens het winkelen. Ik laat me bij een product als dit alvast niet beïnvloeden door de prijs. Pas door echt te gaan proeven, ontdekte ik welke merken de beste zijn.”

De conclusie “Sommige lasagnebladen worden snel veel te zacht. Alsof je ze bijna moet opslurpen in plaats van erop te bijten. Daar hou ik absoluut niet van. Ik merkte het vooral op bij Pasta Mare van Aldi en gaf die daarom de laagste score. La Bio Idea en Rummo hebben me aangenaam verrast. Ze springen eruit omdat de smaak lang in de mond blijft hangen en ook omdat ze niet platgekookt raakten. Hun bite zat heel goed.”

“Enorm groot zijn de verschillen tussen deze merken niet, het zit hem vooral in nuances qua structuur, geur en smaak. Verse lasagnebladen blijven natuurlijk nog altijd het lekkerst. Dat is toch een heel ander product dan deze gedroogde varianten. Als tip geef ik altijd mee om lasagnebladen niet te koken voor je ze in je schotel legt. Ongekookt zullen ze in de oven beter de saus in zich opnemen. En je vermijdt zo dat je lasagne te waterig wordt. Zelf zal ik bovendien nooit lasagne serveren met te veel saus. Voor mij is het belangrijk dat de saus en de bladeren goed aan elkaar blijven kleven wanneer je een hap neemt.”

De locatie Peppe’s, Bochtlaan 2, 3600 Genk.

Zo maakt Peppe lasagne(vellen)

Nodig (6 personen) 200 g rimacinata bloem (dubbel gemalen durumtarwe), 2 eieren

Bereiding “Maak een kuiltje in de bloem, breek de eieren erin en kneed met je handen goed door. Rol het deeg tot een bolletje, wikkel in plasticfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast. Verdeel het bolletje in twee en rol elk stuk uit tot een dunne plak. Snij vervolgens in even grote repen. Gebruik bij het opbouwen van je lasagne niet te veel lasagnevellen, twee laagjes per schotel is voldoende. Start onderaan in de schotel telkens met een laag saus, werk bovenaan af met bechamel en bestrooi met gemalen mozzarella.”

Het volledige recept voor de perfecte lasagne al ragu vind je op njam.tv
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer