Direct naar artikelinhoud

Dieselgate: Audi-topman Rupert Stadler gearresteerd

Archiefbeeld van Audi-topman Rupert Stadler.Beeld AFP

Audi-topman Rupert Stadler is vandaag gearresteerd. Moederconcern Volkswagen heeft dit tegenover de Süddeutsche Zeitung bevestigd. De arrestatie houdt vermoedelijk verband met het dieselschandaal waarin Volkswagen en ook Audi sinds 2015 verzeild zijn geraakt. De Duitse justitie zegt tot aanhouding te zijn overgegaan om te voorkomen dat Stadler met bewijsmateriaal rommelt.

Vorige week deed de Duitse justitie al invallen in zijn woning. Ook bij een andere Audi-bestuurder is een inval gedaan. Of hij ook is aangehouden, is niet bekend.

Audi wordt beschouwd als de 'uitvinder' van de sjoemelsoftware waarmee dieselauto's tijdens emissietests schoner lijken dan ze in werkelijkheid zijn. Stadler is de eerste zittende topman in het Volkswagenconcern die door de Duitse justitie wordt verdacht van betrokkenheid bij dieselgate.

Audi wordt beschouwd als de 'uitvinder' van de sjoemelsoftware waarmee dieselauto's tijdens emissietests schoner lijken dan ze in werkelijkheid zijn

Vandaag zou de raad van bestuur van Volkswagen bijeenkomen om te praten over Stadlers toekomst binnen het concern. De Audi-topman ligt al lange tijd onder vuur vanwege de affaire. Stadler, die sinds 2006 aan het hoofd staat bij Audi,  wordt verdacht van fraude en het afleggen van misleidende verklaringen in officiële documenten. Hij volgde Martin Winterkorn op, die de leiding had gekregen bij Volkswagen. Winterkorn stond nog aan het roer bij VW, toen het dieselschandaal in september 2015 uitbrak. Enkele dagen later trad hij af. 

Lees verder onder de foto.

Archiefbeeld van Martin Winterkorn (l.) en Rupert Stadler (r.).Beeld AFP

Vorige maand werd in de Verenigde Staten een arrestatiebevel tegen Winterkorn uitgevaardigd wegens samenzwering en overtreding van milieuwetten. Winterkorn geldt ook voor de Duitse justitie als verdachte.

Volkswagen heeft vorige week in Duitsland een boete gekregen van 1 miljard euro voor de dieselfraude. De autofabrikant, die het bericht zelf naar buiten bracht, zegt zijn verantwoordelijkheid te nemen en gaat niet in beroep.