© rr

Vlaanderen betaalt privé-eigenaar miljoenenbedrag voor natuurgebied: “Uitzonderlijke aankoop”

Vlaanderen is sinds afgelopen week bijna 300 hectare natuurgebied rijker. Met dank aan de op een na duurste natuuraankoop ooit door de overheid, in het Kempense Postel. “Een flink aantal bedreigde en zeldzame soorten zullen nu meer overlevingskansen krijgen.”

Annelies Roose

“Een absolute buitenkans voor de uitbreiding van het Vlaamse natuuraanbod.” Zo omschrijft Joke Schauvliege (CD&V) de aankoop van het domein. De minister van Leefmilieu is maar wat tevreden dat ze ermee kan uitpakken. Ze krijgt namelijk geregeld harde kritiek op haar beleid te verduren. Eerder deze week klaagde natuurvereniging Bos+ nog met aanplakborden die knipoogden naar de bekroonde film Three Billboards Outside Ebbing, Missouri aan dat meer dan tweeduizend hectare bos werd vernietigd sinds zij minister is, terwijl een plan voor bosbehoud was beloofd. Een “uitzonderlijke aankoop” als deze moet veel goedmaken.

Concreet situeert het domein zich in de onmiddellijke omgeving van de abdij van Postel, in de Kempense gemeente Mol. Het is 289 hectare groot, en omvat bossen, water, dreven en landbouwgronden.

“Het bijzondere aan deze aankoop is dat er nu een groot aaneengesloten stuk natuur van liefst 1.050 hectare ontstaat”, klinkt het op het kabinet-Schauvliege. “Het verbindt namelijk verschillende bestaande natuurgebieden die al in handen waren van de overheid: Koninklijke Schenking, Ronde Put, Koemook en Wurft.”

Bedreigde soorten

Met de aankoop doet Vlaanderen de op een na duurste in zijn geschiedenis. In 2004 werd 1.475 hectare aangekocht op het domein de Merode in Averbode, maar een jaar later werd het gebied alweer doorverkocht aan partners. De overheid kocht het domein in Postel voor iets meer dan elf miljoen euro van een privé-eigenaar. Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) zullen instaan voor het beheer.

“Het hele gebied maakt deel uit van een speciale Europese beschermingszone”, zegt Marie-Laure Vanwanseele, woordvoerster van het Agentschap voor Natuur en Bos. “Een flink aantal soorten, waaronder de bedreigde gladde slang, de zeldzame boommarter, en bosvogels zoals de zwarte specht, nachtzwaluw en wespendief, zullen door de uitbreiding meer overlevingskansen krijgen.”

Wandelaars of fietsers die nieuwsgierig zijn naar het gebied, zullen nog even geduld moeten hebben. “Momenteel is het nieuwe natuurgebied nog niet toegankelijk”, zegt Marie-Laure Vanwanseele. “Maar het is wel degelijk de bedoeling dat daar binnenkort verandering in komt. De komende weken zal verder worden bekeken waar, wanneer, hoe en voor wie het gebied kan worden opengesteld.”