IKEA herhaalt waarschuwing voor ‘dodelijke kast’ nadat weer kleuter stierf: “Handel nu!”

© rr

Anderhalf jaar nadat IKEA miljoenen ladekasten terugriep, herhaalt de meubelgigant die terugroepactie. Dat doet het Zweedse woonwarenhuis nadat eerder dit jaar een achtste dodelijke slachtoffer viel door omvallende ladekasten.

lbo

In mei van dit jaar stierf de 2-jarige Jozef Dudek in Buena Park in Californië. De peuter was onder ladekast Malm terechtgekomen nadat zijn vader hem in zijn bed had gelegd om een dutje te doen.

Ook eerder waren al kleuters en peuters gestorven doordat ze gekneld raakten onder de zware ladekast. Niet zozeer de kasten zelf zijn het probleem, maar wel het feit dat ze niet verankerd is in de muur. De kast kan eenvoudig omgetrokken worden, bijvoorbeeld wanneer kleuters er zich aan optrekken of op de kast proberen te klauteren.

© IKEA

Achtste dodelijke slachtoffer

Jozef was intussen al het 8ste dodelijke slachtoffer. Dat ongeval gebeurde ondanks dat IKEA in juni 2016 al in een historische actie de ladekasten had teruggeroepen. Maar volgens Amerikaanse consumentenorganisaties was die actie vermoedelijk niet effectief genoeg. Zo wisten de ouders van Jozef bijvoorbeeld niet dat er een terugroepactie was geweest. Slechts een fractie van de (in de VS en Canada) 29 miljoen teruggeroepen kasten (Malm-kasten, maar ook andere kasten) zouden ook daadwerkelijk zijn teruggebracht. Sinds 2015 werden er in de VS en Canada amper 1 miljoen kasten aan de muur bevestigd of teruggebracht. Wie de kast terugbracht, kreeg van IKEA het volledige aankoopbedrag terug, wie de kast wilde verankeren in de muur, kreeg een gratis kit van IKEA om dat te doen.

Terugroepactie herhaald

Lars Petersson, baas van IKEA in Amerika, zegt dat zijn bedrijf nochtans ‘enorme campagne’ heeft gevoerd om de actie bekend te maken. Zo werden twee maanden geleden nog 13 miljoen mensen gemaild over de terugroepactie. Toch wordt de oproep nu nog eens herhaald en wordt de terugroepactie weer verspreid via onder andere advertenties in kranten en tijdschriften en sociale media, zoals Twitter. “We vinden het belangrijk om zo veel mogelijk mensen te bereiken”, klinkt het bij IKEA. “We willen hernieuwde aandacht voor de terugroepactie.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De advocaat van de ouders van Jozef Dudek vraagt zich af of de nieuwe terugroepactie wel voldoende zal zijn. “IKEA moet deze gevaarlijke kasten uit kinderkamers weghalen”, zegt advocaat Alan Feldman. “Het versturen van bevestigingsmateriaal is niet voldoende.”

In ons land worden, omwille van Europese regelgeving, bij kasten die kunnen omvallen automatisch onderdelen geleverd om de kasten aan de muur te bevestigen. Sinds de dodelijke ongevallen wordt verankeringsmateriaal ook automatisch in de VS meegeleverd bij kasten die kunnen omvallen.

© AP

Minnelijke schikking

Het Zweedse woonwarenhuis heeft met de nabestaanden van drie overleden peuters een minnelijke schikking getroffen van in totaal 50 miljoen dollar. Naast Jozef Dudek stierf op 14 februari 2016 ook al Ted McGee, een peuter van 22 maanden, uit West Chester in de staat Pennsylvania. In februari 2014 viel een MALM-kast met zes laden op zijn borst. Hij overleed aan de gevolgen van zijn verwondingen. Het andere slachtoffer was ook een tweejarige jongen uit Snohomish in Washington. Hij kreeg een MALM-kast met drie laden op zich. Ook hij overleed aan de gevolgen van zijn verwondingen.

Productie stopgezet

De productie van de bewuste Malm-ladekast werd intussen stopgezet. Naast de 8 dodelijke ongevallen is er volgens de meubelgigant ook sprake van 91 gevallen waarbij kinderen gewond raakten door de kasten.

© AP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen