De Israëlische premier Benjamin Netanyahu lijkt niet te zwichten voor de druk vanuit de Verenigde Staten en de rest van de wereld.
Foto: Reuters

"Israël kan ook alleen verder": premier Netanyahu niet onder de indruk van Amerikaanse druk om offensief in Rafah te schrappen

"Israël is in staat om zijn vijanden alleen te verslaan." Dat is de boodschap van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, nadat de Amerikaanse president Joe Biden had gedreigd om geen aanvalswapens meer te leveren. Biden maakt zich zorgen over de plannen om een grondoffensief uit te voeren in de stad Rafah, waar meer dan 1,3 miljoen Palestijnen schuilen voor het oorlogsgeweld. Later gaf Netanyahu wel aan dat hij de "meningsverschillen" met Biden hoopt op te lossen.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt dat zijn land "klaar is om de strijd alleen verder te zetten, desnoods met onze blote handen". Daarmee reageert hij op de woorden van de Amerikaanse president Joe Biden. Die had gisteren gewaarschuwd dat zijn land geen aanvalswapens meer zou leveren als Israëlische troepen de stad Rafah zouden binnenvallen.

Ook andere Israëlische hooggeplaatsten reageren negatief op de Amerikaanse druk. De minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir reageerde op socialemediaplatform X met het bericht "Hamas houdt van Biden". De minister van Defensie Yoav Gallant richtte zich niet rechtstreeks tot de Amerikaanse president, maar was ook duidelijk. "Ik richt me tot de vijanden van Israël, maar ook tot onze beste vrienden: De staat Israël kan niet worden onderworpen."

Later toonde premier Netanyahu zich wel iets milder. In een exclusief interview met de Amerikaanse televisiepresentator Dr. Phil gaf de premier namelijk aan dat hij al meermaals "meningsverschillen" heeft gehad met president Biden, maar dat hij hoopt dat ze ook nu een oplossing kunnen vinden.

In hetzelfde interview was hij bijzonder scherp voor de pro-Palestijnse protesten die al wekenlang doorgaan op de campussen van Amerikaanse universiteiten. Daarbij trok hij de kennis van de studenten over het conflict in twijfel. "Er zitten heel wat onwetende mensen tussen, die zich amper kunnen herinneren wat ze als ontbijt hebben gehad. Ze hebben er geen idee van wat Hamas is of doet."

Volgens Netanyahu roepen de studenten met het protest op tot genocide. "Als die studenten 'From the river to the sea' scanderen (een populaire leuze tijdens pro-Palestijnse protesten, nvdr.), dan roepen ze op tot het einde van de staat Israël. Dan vragen ze eigenlijk om een genocide."

Bekijk: "Joe Biden en ik kennen elkaar al 40 jaar, we zijn het vaak eens, maar we hebben ook meningsverschillen. Die hebben we altijd kunnen oplossen."

Videospeler inladen...

Zorgen over Rafah

President Biden heeft duidelijk gemaakt dat hij geen aanvalswapens meer zal leveren aan Israël als het land zou starten met een grondoffensief in Rafah, een stad in het zuiden van de Gazastrook. Daar zouden momenteel meer dan 1,3 miljoen mensen schuilen voor het oorlogsgeweld. De Amerikanen maken zich al langer zorgen over die plannen: een offensief zou een bloedbad veroorzaken, zeggen de Verenigde Staten. Ook andere westerse landen hebben Israël al gevraagd om de plannen te laten varen.

Israël wil echter niet zwichten voor de internationale druk. Volgens de overheid zouden duizenden Hamasstrijders zich in de stad verschuilen. Daarnaast zouden er aanwijzingen zijn dat enkele Israëlische gijzelaars in Rafah worden vastgehouden. Enkele dagen geleden al namen Israëlische tanks de grensovergang tussen Egypte en de Gazastrook in. Het leger voerde ook de luchtaanvallen op de stad op.

Eerder raakte al bekend dat een wapenzending van de Verenigde Staten vertraging had opgelopen. Later werd medegedeeld dat Washington het pakket had opgeschort vanwege bezorgdheid om Rafah. Andere wapenleveringen worden nu "herzien", klonk het gisteren. Biden gaf gisteren aan dat Amerikaanse bommen mee verantwoordelijk zijn voor burgerslachtoffers in de Gazastrook. Sinds de start van de oorlog zijn al bijna 35.000 Palestijnen gedood.

Meest gelezen