Direct naar artikelinhoud
Binnenland

Maatregelen tegen droogte in Oost- en West-Vlaanderen

In West-Vlaanderen mag je enkel je gazon nog sproeien tussen 20 en 8 uur.Beeld iStock

De provincies Oost-en West-Vlaanderen nemen maatregelen tegen de droogte. Zo mag er vanaf morgen geen water meer gepompt worden uit onbevaarbare waterlopen. Landbouwers en particulieren mogen hun gazon enkel nog tussen acht uur 's avonds en acht uur 's morgens sproeien. De politie zal controles uitvoeren. De maatregel geldt voor onbepaalde duur.

Het is al maanden kurkdroog in de provincie West-Vlaanderen en het watertekort wordt stilaan nijpend. Er geldt al wekenlang code geel en de West-Vlaamse gouverneur riep al op om zuinig om te gaan met water. Nu komen daar nog een paar maatregelen bij. Zo is het vanaf morgen verboden om water te pompen uit alle onbevaarbare waterlopen in West-Vlaanderen. De Oost-Vlaamse gouverneur Jan Briers, laat nu ook weten dat Oost-Vlaanderen dezelfde maatregelen neemt.

Op bevaarbare waterlopen mag er wel nog gepompt worden, in overleg met de Vlaamse Waterweg, die zelf ook al een aantal maatregelen hanteert. Daarbovenop komt er een verbod om overdag te besproeien. Sproeien mag dus enkel na 20 uur, tot 8 uur 's ochtends. "Overdag sproeien, heeft toch geen zin. Alles verdampt meteen", aldus de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé. Hij dringt er ook op aan om spaarzaam te zijn met drinkwater, want ook daar slinkt de voorraad.

'Overdag sproeien, heeft toch geen zin. Alles verdampt meteen'
Carl Decaluwé

 Er komt nu een omzendbrief waarin de gouverneur alle instanties oproept ervoor te zorgen dat de maatregelen gehandhaafd worden. Wie zich niet aan het verbod houdt, riskeert boetes tot 1.600 euro.

Er geldt ook een rook- en vuurverbod in de natuurdomeinen, om brandgevaar tegen te gaan. De maatregelen zijn onbeperkt in tijd en zullen zeker aanhouden tot de situatie verbetert.

Maatregelen tegen droogte in Oost- en West-Vlaanderen
Beeld ANP

Oppassen voor vallende takken 

Door de aanhoudende droogte worden sommige bomen kwetsbaar, waardoor er gevaar is voor vallende takken, waarschuwt Leefmilieu Brussel. De Brusselse overheidsdienst raadt de bevolking aan voorzichtig te zijn in de parken, onder de kruin van de bomen, in het bos en in de omgeving van bomenrijen aan de rand van de weg, vooral in parkeerzones.

In deze lange periode van droogte vallen heel wat takken van de bomen, hoewel ze gezond zijn. Ook de schors van de platanen laat massaal los, aldus Leefmilieu Brussel. Volwassen bomen in onze streken die aan de zomerzon worden blootgesteld, verliezen 1.000 à 3.000 liter vocht per dag. Daardoor kunnen de sappen door de boom stromen tot aan de bladeren om ze af te koelen en te vermijden dat ze door de zon worden geroosterd.

Lees ook: Droogte treft bomen: "Bomen van 40 jaar oud zijn plots geveld"

Bij intense zonneschijn is het mogelijk dat het water dat door de boom stroomt, gasvormige belletjes vormt. Als deze belletjes groter worden, kan een 'embolie' ontstaan die circulatie van de sappen plots onderbreekt. Daardoor breekt de tak plots af, ongeacht de grootte of de gezondheidstoestand van de boom, legt de Brusselse overheidsdienst uit.

Er wordt onderzoek gedaan naar een vroegtijdige opsporing van het geluid dat deze luchtbellen voortbrengen. Ondertussen stelt Leefmilieu Brussel alles in het werk om de risico's op vallende takken te beperken in de parken onder zijn beheer. De ploegen op het terrein doen dagelijks een follow-up van de groene ruimten, die naar verluidt 40.000 bomen tellen verspreid over 80 sites.