Direct naar artikelinhoud
Graduation

Arthur Brouns: ontroerende alledaagsheid

Arthur Brouns: ontroerende alledaagsheid
Beeld Arthur Brouns

In de reeks Graduation 2018 toont De Morgen u elke week het talent van een pas afgestudeerde fotograaf. Vandaag: de vintage stadsbeelden van Arthur Brouns.

Toeval en het alledaagse zijn heer en meester in Box, het afstudeerproject van Arthur Brouns. Elke foto is een tranche de vie, een momentopname van het leven. Zwervers, mensen die uit het raam een sigaret roken, een vader die met zijn kind aan de bushalte staat te wachten, het zijn de bewoners van Brouns' beelden.

Zijn foto's zijn rauw en ongecompliceerd, en ze eisen dat je er langer bij stilstaat. Uit elk beeld spreekt ook een gevoel van tristesse en nostalgie. "Dat komt voort uit mezelf. Ik herken de banale situaties waarin mensen zich bevinden, en ik leer er mezelf beter door kennen", vertelt de fotograaf.

Wat elk beeld precies betekent, laat hij het liefst zo veel mogelijk open voor interpretatie. "Elk individueel beeld wil een verhaal vertellen, maar maakt tegelijk ook deel uit van een groter verhaal", zegt hij. "Maar ik ga nooit foto's nemen met een bepaald doel voor ogen. Als ik iets fotografeer, dan moet het mij diep vanbinnen raken."

'Ik ga nooit foto's nemen met een bepaald doel voor ogen. Als ik iets fotografeer, dan moet het mij diep vanbinnen raken'

Ongefilterde lens

De belangrijkste inspiratiebron voor Brouns was dat iedereen vandaag in een bubbel of een box leeft. In de stad komen die verschillende werelden voortdurend met elkaar in contact.

"Om elkaar beter te begrijpen, gaan we mensen snel etiketteren", vertelt Brouns. Zijn fotoreeks wil die vooroordelen omzeilen door met een ongefilterde lens naar de werkelijkheid te kijken."Er gaan miljoenen gedachten om in een man die naar een bankje tuurt of iemand die achteloos naar een carwash staat te kijken. Iedereen heeft zijn eigen werkelijkheid en met Box wil ik die verschillende realiteiten met elkaar in contact brengen."

Van 3 tot 20 augustus vindt bij Yugen in Gent een tentoonstelling plaats met alle werken uit de reeks Graduation.

Bekijk hier de volledige fotoreeks van Arthur Brouns.