Dit zijn de droogtemaatregelen van West- en Oost-Vlaanderen

Natuurreservaat De Westhoek in De Panne© Sebastian Steveniers

De provincies Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen leggen maatregelen op om het waterverbruik in te perken. Dat bevestigt het kabinet van gouverneur Jan Briers, nadat eerder de West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé al maatregelen nam.

rdc, mg

De maatregelen gelden voor onbepaalde duur en voor de volledige provincies Oost- en West-Vlaanderen.

Verbod leidingwater:

- Auto wassen- Zwembad of vijver vullen- Tuin of dak bevochtigen - Straten reinigen

Bovenstaande activiteiten zijn ook verboden met regenwater tussen 8 uur en 20 uur, omdat te veel van dat water overdag verdampt.

Oppompen water uit onbevaarbare waterwegen is voortaan ook verboden

In het verbod wordt rekening gehouden met uitzonderingen voor landbouw- en professionele activiteiten. Maar particulieren die zich niet aan het verbod houden, riskeren een boete tot 1.600 euro.

Decaluwé raadt ook aan om spaarzaam te zijn met drinkwater, want ook daar is een tekort op de duur mogelijk. ‘Indien nodig zullen we nog extra maatregelen nemen’, aldus nog Decaluwé. ‘We houden de situatie constant in het oog.’ Vanaf 20 juli is er een informatiepunt beschikbaar.

De kans op buien en onweer neemt vrijdag stilaan toe, maar het blijft warm. Het weekend wordt wisselvallig, met kans op lokale buien.

Brandgevaar

‘De situatie is nog niet zo dramatisch als vorig jaar’, zegt Decaluwé. ‘De kwaliteit van het oppervlaktewater vormt een aandachtspunt. Als deze kwaliteit nog verder daalt, is het niet langer geschikt als drinkwater voor vee en voor beregening van bepaalde gewassen.’

De aanhoudende droogte veroorzaakt ook brandgevaar. In alle natuurdomeinen van West-Vlaanderen geldt daarom ook een rook- en vuurverbod voor onbepaalde duur.

Overige provincies

Voor Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg geldt code geel, wat wil zeggen dat de natuurgebieden droger worden, waardoor het risico op brand vergroot. Het oppompen van water daar echter nog niet verboden. In Antwerpen wordt er water geleverd uit Limburg, waardoor er voldoende drinkwater voorhanden is. In Vlaams-Brabant wordt inwoners gevraagd zuining om te springen met water.