Beroepsverenigingen roepen Trump op niet door te gaan met importheffingen voor China

© AFP

Vijfenveertig beroepsverenigingen uit de Verenigde Staten, die samen een groot stuk van de Amerikaanse economie vertegenwoordigen, hebben zondag een brief aan de regering van president Donald Trump gestuurd. Ze vragen daarin dat die afziet van zijn plan voor invoerheffingen op Chinese producten. Dat schrijft de Wall Street Journal zondag.

adm

Aanzienlijke invoerheffingen “zouden een opeenvolging van negatieve consequenties hebben voor de Amerikaanse economie”, schrijven de organisaties in de brief waar de WSJ de hand op kon leggen. De organisaties waren zondagavond niet onmiddellijk bereikbaar.

De maatregelen zouden represailles uitlokken, wegen op de Amerikaanse export van onder meer landbouwproducten, en de kosten voor bedrijven en consumenten doen toenemen, zeggen de beroepsverenigingen. Zij vertegenwoordigen verschillende sectoren: landbouw, textiel, technologie en detailhandel.

Het Witte Huis bereidt momenteel een pakket maatregelen voor tegen China, met onder meer importheffingen. Trump beweert dat Peking intellectuele eigendom jat van Amerikaanse bedrijven en zijn export subsidieert.

Washington heeft het vooral gemunt op het systeem van joint ventures waar Peking Amerikaanse bedrijven toe verplicht. In ruil voor toegang tot de Chinese markt zijn de bedrijven verplicht om hun technologische knowhow voor een stuk te delen met lokale partners.

Een beslissing zou deze of volgende week kunnen vallen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen