Kreten uit de Wetstraat

Tom Van Grieken moet niets weten van Rode Duivels: “Ik supporter voor Nederland”

Gouden generatie of niet, voor Van Grieken ligt zijn hart bij het Nederlandse elftal.© belga

Wie slipt in de Wetstraat of in de geruchtenmolen belandt, verzeilt vroeg of laat in deze rubriek.

Dario Van Fleteren

België kapotmaken

In The Brussels Times ontpopt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken zich tot voetbalanalist. De Rode Duivels presteren ondermaats, klinkt het streng in een interview waarin hij als “de man die België wil kapotmaken” wordt voorgesteld op de internationale bühne. “Het enige waar Belgische politici over stoefen is het nationaal elftal. Maar ze winnen geen prijzen. Als je zo hoog van de toren blaast, presteer dan.” Gouden generatie of niet, voor Van Grieken ligt zijn hart bij het Nederlandse team. Sinds 2004 heeft hij een “oranje clubje” met Vlamingen die voor Nederland supporteren.

Samen plakken

Binnen Open VLD supporteren ze wel nog binnen de eigen rangen. Dat bewijzen Jean-Jacques en Karel De Gucht. Ze gaan samen de baan op als “plakkers”. De liberale coryfee en zijn zoon trotseerden zelfs een ossenweide om het hoofd van premier Alexander De Croo (Open VLD) op een verkiezingsbord aan de Oost-Vlamingen te presenteren. Slecht nieuws voor de twee heren: de kans is reëel dat ze binnenkort opnieuw doodsangsten zullen uitstaan bij het plakken. Binnen twee weken wordt De Croo op veel plekken overplakt met de foto’s van andere liberalen.

België kapotmaken (2)

Kopiëren en plakken. Dat denkt ook Tom Van Grieken over de Vlaamse strijd en de kolonisatie. Net zoals de voormalige Belgische kolonie werd Vlaanderen onderdrukt door Franstaligen, klinkt het uit de mond van de Vlaams Belang-voorman. “Diezelfde rotzakken die daar de bevolking slecht behandelden. Welke taal spraken die? Vergis je niet. Het was dezelfde Franstalige bourgeoisie die Congo en Vlaanderen wou overheersen.”

Samenplakken

Wie ook nog niet meteen zullen samenplakken zijn Groen en Vooruit. Nochtans is vicepremier Petra De Sutter (Groen) daar voorstander van, bekent ze in een dubbelinterview met Frans Timmermans in Knack. De Nederlander moedigt De Sutter aan om naar zijn voorbeeld een links blok te vormen. Zo’n tandem bestond al binnen Vivaldi, vertelt De Sutter. “Alleen in discussies over migratie en identiteit zie ik dat Vooruit een andere koers kiest.” Het electoraat van de twee partijen verschilt sterk, aldus de vicepremier.