21 augustus 2018 om 03:00
Luister naar

Madeleine van Toorenburg: Filmpje van ongeluk maken is verwerpelijk; maar strafbaar?

Er was eens een man die naar Jericho ging en door rovers werd overvallen. Ze beroofden hem, sloegen hem en lieten hem halfdood liggen. Een priester en een Leviet kwamen langs, maar zij gingen er met een boog voorbij. Een Samaritaan kwam ook langs. Hij ging naar hem toe, verzorgde zijn wonden en verbond ze. Toen zette hij hem op zijn ezel en bracht hem naar een herberg waar hij voor hem zorgde.

Dit verhaal van de barmhartige Samaritaan boeide mij altijd zeer. Ik schreef er mijn eindscriptie over. Het interesseerde mij omdat ons Wetboek van Strafrecht hierover een bepaling heeft opgenomen: Je bent strafbaar wanneer je iemand die echt hulp nodig heeft niet helpt, terwijl je dat gemakkelijk had kunnen doen zonder zelf in gevaar te komen (art. 450 Sr). In Engeland daarentegen heeft men hier bewust niet voor gekozen. Daar vond men dat je niet verplicht kunt worden een ander te helpen. Alleen bij een ‘duty of care’ (bijvoorbeeld een ouder-kindrelatie) kan de plicht zijn ontstaan iemand te redden. Toevallige passanten vallen daar niet ­onder.

Onze strafbepaling werd indertijd, in 1880, niet zonder slag of stoot aangenomen. Er werd in de Kamer stevig over gedebatteerd. Een enkel voorbeeld over een kind dat levend uit het water was gehaald, maar stierf omdat daarna de deuren ervoor gesloten bleven, werd aangehaald, waarna men tot de slotsom kwam dat er bijzonder ‘onbarmhartige individuen’ bestaan. Voor hen moest er een strafbepaling worden gemaakt.

ongelukken filmen

Afgelopen zomer is terecht veel commotie ontstaan over het gedrag van sommige mensen bij ernstige auto-ongelukken. Volgens de politie loopt het de spuigaten uit. Mensen rijden langs, stoppen zelfs, pakken hun mobiele telefoon en filmen de meest afschuwelijke ongelukken. Ze zijn er nauwelijks op aanspreekbaar. Erger nog, ze plaatsen de beelden zelfs op internet en krijgen een kick van de hoeveelheid ‘likes’. Het is echt te ziek voor woorden, en niet voor niets klinken er geluiden dat dergelijk gedrag strafbaar zou moeten zijn. Ook aan mij is die vraag gesteld.

Allereerst de praktische kant. Filmend autorijden is te beboeten. Een strafverzwaring behoort dan tot de mogelijk­heden. Maar wat te doen met filmende wandelaars? Voor hen gelden andere regels. Daar komt bij dat de politie soms juist blij is met beeldmateriaal. Dus wanneer is filmen nou dienstbaar en wanneer niet? En hoe bewijs je dat het beelden van een telefoon zijn (wat dan niet zou mogen) of van een ‘dashcam’, waarmee auto’s steeds vaker zijn uitgerust? Een moeras van praktische bezwaren.

principiële vraag

De principiële vraag is ook niet gemakkelijk te beantwoorden. Ik moest terugdenken aan het debat destijds in de Kamer over artikel 450 Sr., waarmee ik deze column begon. Donner (familie van …) zei: “Gesteld, dat men zoo hardvochtig ware, dan nog zou ik zeggen, dat dit artikel dien hardvochtige, dien onmensch niet kan bereiken.” Laten we “zulk een onmensch liever overlaten aan de straf van het greintje menselijk dat in hem was overgebleven en aan de verontwaardiging van het publiek”.

Het is een dilemma. Ook nu weer. Het liefst zie ik een stevige strafbepaling waarmee zieke geesten om de oren kunnen worden geslagen. Al is het maar om een daad te stellen tegen het leed dat slachtoffers en hun nabestaanden wordt aangedaan. Die strafbaarstelling zou wat mij betreft in elk geval moeten gelden wanneer de beelden door de maker zelf op internet worden geplaatst. Dat dient immers geen enkel ander doel dan sensatie. Je zult toch maar via internet te horen krijgen dat jouw dierbare is omgekomen …

Tegelijkertijd denk ik dat niet ieder gedrag, hoe onwenselijk ook, strafbaar zou moeten zijn. Het voert misschien te ver om alle mensen die ‘slechts’ een foto of filmpje maken van een ongeval voor de rechter te brengen. Hoe verwerpelijk ook, Donner had een punt. Hen moeten we misschien inderdaad maar overlaten aan hun eigen geweten en de verontwaardiging van het publiek.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
nd

Ineens ruikt Amsterdam CS naar kolendamp! De schitterende Oriënt-Express uit 1920 trekt volop bekijks

Op Amsterdam CS rijdt langzaam de mooiste trein van Europa binnen: de Oriënt-Express, uit 1920, een rijdend stuk spoorhistorie. Nog steeds kun je tegen royale betaling mee, van Londen naar Parijs, Venetië of Istanbul.

Cocky Drost

Is het egoïstisch als ik zeg dat ik geen zin heb in seks? Een vrouw hoeft niet altijd zin te maken

‘Soms moet je je man z’n gang maar even laten gaan, want als je getrouwd bent is jouw lichaam van hem.’ Misschien - hopelijk - voel jij acute verontwaardiging als je dit leest.

Zeg het gewoon: een christen zou niet met een vliegtuig op vakantie moeten gaan

In enkele decennia is het idee ontstaan dat iedereen ‘recht’ heeft op jaarlijkse vliegvakanties. En nog steeds groeit het aantal vluchten. Tijd voor concrete leefregels wat dit betreft, beargumenteert Mark de Jager.

Afbeelding

De oorzaak van veel ellende is dat brute macht over gerechtigheid heerst en velen daarover zwijgen

'In 1964 werd ik met een spandoek voor Paleis Soestdijk gearresteerd', schrijft Aad Kamsteeg. Zestig jaar later vraagt hij opnieuw aandacht voor de Molukkers.

Let goed op als er een beroep wordt gedaan op wetenschappelijk onderzoek

Het pleit voor minister Piet Adema dat hij het stempel 'veilig' op glyfosaat wantrouwde. Een beroep op wetenschappelijk onderzoek zegt helaas lang niet alles, stelt Reina Wiskerke.

Annemarie van Heijningen-Steenbergen is schrijver en spreker.

Refomeisjes zijn niet per se bang omdat ze weten van de 'schrik des Heeren'

Ik groeide op 'wetende de schrik des Heeren', maar was banger voor een krokodil onder mijn bed dan voor de hel, schrijft Annemarie van Heijningen over haar jeugd in de gereformeerde gemeente.

Corjan Matsinger is jongerenwerker en religieus trendwatcher.

Een bezoek aan Taizé laat zien dat geloof lang niet altijd hoeft aan te sluiten bij je belevingswereld

Je hoeft je echt niet in duizend bochten te wringen zodat geloof altijd aansluit op de belevingswereld van jongeren. Vaak is het juist goed dat het in eerste instantie even vreemd is, merkte Corjan Matsinger in Taizé.

Hans Werkman

Hans Werkman googelde: 'verhuizen poëzie', want tijd om te schrijven had hij niet

‘Hoeken met huisgeheimen komen bloot’, schreef Gerrit Achterberg in zijn verhuisgedicht ‘Beumer & Co.’ Columnist Hans Werkman ervaart het momenteel tijdens zijn verhuizing aan zijn lijf en ziel.

Afbeelding

Kiezen kinderen hun eigen ouders? Waarom deze opvoedgedachte me rust en vertrouwen gaf

Het is maar goed dat de opvoeding niet eenrichtingsverkeer is, bedenkt columnist Gerard ter Horst zich. Zoals ouders energie in hun kinderen steken, zo is het ook andersom. Dat biedt hoop voor een duurzame relatie.