Tot de jaren 1970 was het Woonbos in Wildert (Essen) landbouwgebied. Sinds het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) van 2013 is er permanent wonen in een huis tot 100 m² toegestaan. In totaal wonen er 675 gezinnen, samen goed voor een 3000 bewoners, in het Woonbos van 220 ha.
“Deze week reed een vuilniswagen zich vast omdat wegen op meerdere plaatsen onder water staan. Kan u zich voorstellen hoe moeilijk het voor bewoners is om met een auto tot bij hun huis te raken als een vrachtwagen zich al vastrijdt?”, schetste Kenny Van Dyck de situatie op de gemeenteraad dinsdagavond. “In mijn tuin zijn alle bomen en aanplanting kapot door het overvloedige water. Wanneer een tuin verzadigd raakt, zoekt het water een weg naar de buren. Er moet heel dringend een oplossing komen voor de schrijnende toestanden in het Woonbos.”
Ook Johnny Hendrickx, gemeenteraadslid voor N-VA/PLE, woont in het Woonbos. “We hebben nood aan een overkoepelend plan. Als bewoners kunnen wij eenvoudig cruciale plekken aanduiden die ze eerst moeten aanpakken.”
Brigitte Quick (CD&V), oud-schepen van openbare werken en nu gemeenteraadslid kwam ook tussen in discussie: “Er zijn structurele verbeteringen nodig. Eén gracht openmaken, helpt niet. Dan verschuif je letterlijk het probleem omdat water zijn weg zoekt. Bewoners moeten zich ervan bewust zijn dat ze op hun eigen terrein iets zullen moeten aanpassen om wateroverlast mee te bestrijden.”
“In dit moeilijke dossier zijn tot nu toe te veel verantwoordelijkheden doorgeschoven. Daarom heb ik aan de provinciegouverneur gevraagd om te helpen om alle partijen aan tafel te brengen”, antwoordde burgemeester Geert Vandekeybus (N-VA/PLE). “Ik denk in de eerste plaats aan VMM (Vlaamse Milieu Maatschappij), ANB (Agentschap Natuur en Bos), Fluvius, Pidpa en natuurlijk ook een vertegenwoordiging van bewoners. Met die instanties en bewoners samen willen we als bestuur een duidelijk plan van aanpak opstellen.”
“Het klopt dat de burgemeester van Essen mijn hulp heeft gevraagd”, bevestigt provinciegouverneur Cathy Berx. “Zo snel als het kan zullen wij iedereen rond de tafel brengen voor een overkoepelend overleg. In het Woonbos van Wildert geldt een Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP), dus wil ik graag bekijken hoe wij als provincie kunnen helpen problemen op te lossen.”
In oktober gingen we zelf nog kijken in het Woonbos en spraken onder meer met bewoners Jos Stevens en Andreas Nelen. “Op sommige plaatsen zijn putten 18cm diep. Ik woon hier 25 jaar, dus ik ken de problematiek goed”, zei Jos toen. “Wegen verharden, kan niet omdat je dan alle eiken moet rooien. Bij asfalt of klinkers duwen wortels het wegdek omhoog. Ze kunnen wel de huidige onverharde wegen beter aanleggen.”
Geen asfalt
“De meeste mensen willen hier geen asfalt, want dan rijdt iedereen te snel”, denkt Andreas. “Ze kunnen wel de eerste meters van de straat verharden, zodat je makkelijker in- en uit kan rijden, maar overal verharden is niet nodig. Gewoon een structurele oplossing voor de wateroverlast.”