© Joris Herregods

Luchtbal pakt uit met eerste wassalon-boekenkastje in Antwerpen

In het IPSO-wassalon langs de Canadalaan op Luchtbal werd zaterdag het eerste Antwerpse wassalon-boekenkastje ingewijd. Mensen kunnen er terwijl hun vuile sokken rondjes draaien, voortaan een boek lezen en dat eventueel ook mee naar huis nemen.

Mischa Bludts

De wassalon-boekenkastjes werden ontworpen door Caroline Verbrugghe en krijgen overal in Vlaanderen een plekje dankzij Curieus, een zusterorganisatie van de sp.a. De inwijding in de wijk Luchtbal werd dan ook verzorgd door Leona Detiège - voormalig burgemeester en lokale royalty - en haar dochter Maya. Ook andere leden van de Antwerpse sp.a waren van de partij.

Het kastje is goedgevuld met verschillende donaties, gaande van kinderboeken over romans tot kookboeken. “Al mag er wel wat meer ‘mannelijke’ literatuur bijkomen. Nu is het vooral voor ‘madammen’”, lacht een bezoeker.

De locatie voor het eerste wassalon-boekenkastje in ’t Stad werd niet toevallig gekozen, vertelt Maya Detiège die zelf in de wijk opgroeide. “Het bestuur houdt veel te weinig rekening met de Luchtbal. Het ziet de wijk alleen maar als een deel van het district Antwerpen, terwijl het eigenlijk een eilandje op zich is. Zo werden bijna alle stadsloketten gesloten, en dat is voor veel mensen hier een probleem. Verder is er op de Luchtbal ook geen bank, geen geldautomaat, geen slager of viswinkel meer.”

Toen deze zomer ook het postpunt in de Havanastraat de deuren sloot, was voor veel bewoners de maat vol. “Ze zijn terecht boos. Je moet weten dat dit een sociale woonwijk is, waar veel ouderen en mensen met jonge kinderen wonen. Die kunnen niet zomaar even naar ’t Stad of naar Merksem om hun inkopen te doen. Het is dus essentieel dat er in de buurt basisvoorzieningen zijn.”

Ondersteuning

Zo wil de sp.a ondernemers naar wijken zoals Luchtbal lokken met onder meer een premie en praktische ondersteuning voor starters. “Het is natuurlijk wel belangrijk dat het zelfstandigen zijn die een lokale lacune invullen, dat men blij is met die nieuwe winkel. Ik heb lang een apotheek op het Falconplein gehad en ik kan je verzekeren dat pakweg een sportwinkel in de hoerenbuurt geen lang leven beschoren is.”

“Toen Curieus met het voorstel voor het wassalon-boekenkastje kwam, vond ik dat het project perfect bij die visie aansloot. We willen het hier tenslotte aangenamer maken en dit is alvast een eerste stap in de goede richting. Het is kleinschalig en bevordert het sociaal contact. Zo breng je echt mensen bij elkaar. Anders zitten ze in het wassalon toch maar op hun smartphone te tokkelen. Ik durf zeggen dat dit voor de Luchtbal een symbolisch moment is.”

De buurt reageerde enthousiast op het initiatief en het is dan ook de bedoeling dat er in Antwerpen binnenkort nog wassalon-boekenkastjes bijkomen.

Wie zelf nog boeken heeft liggen en wil doneren, kan een seintje geven aan Maya Detiège via maya.detiege@dekamer.be of ze afgeven bij Jeanine Dorikens in de Dublinstraat 16. U vindt het wassalon-boekenkastje in Self Wash Center IPSO, Canadalaan 104, 2030 Antwerpen.