Direct naar artikelinhoud

Drinken we binnenkort kava in plaats van cava? Roesdrankje is aan opmars bezig

Arnold Schwarzenegger en Frank Bainimarama, de president van Fiji, drinken kava op de voorbije klimaatconferentie.Beeld REUTERS

Vanuatu, een eilandengroep in de Stille Zuidzee, zet hoog in op de export van het roesdrankje kava. De plant die nodig is voor het bereiden van het relaxerende middel is alleen op het eiland te vinden.

De kavaplant – Piper methysticum – groeit alleen op de eilanden in de Stille Zuidzee. Het drankje dat ervan gemaakt wordt, ziet eruit als modderwater en zou bitter smaken, maar is erg populair omwille van zijn relaxerende effect. Gebruikers zouden er een lichte roes aan overhouden.

Vanuatu wil het drankje nu gaan exporteren, zodat de hele wereld er kennis mee kan maken. Nu al levert kava de archipel zowat 7 miljoen euro per jaar op. Het westen van de VS, waar verschillende gespecialiseerde bars uit de grond zijn gestampt, is het voornaamste exportgebied. Ook in Australië en Nieuw-Zeeland is er interesse. Mogelijke kink in de kabel is dat Australië het drankje als softdrug ziet, wat het illegaal maakt in sommige delen van het land. Ook in sommige EU-lidstaten zou dit het geval kunnen zijn.

Nu al levert kava de archipel zowat 7 miljoen euro per jaar op. Het westen van de VS is het voornaamste exportgebied

Toch doet Vanuatu verwoede pogingen om de kwaliteit van kava te verbeteren en het aantrekkelijk te maken voor westerse afnemers. "Verschillende varianten van bedenkelijke kwaliteit hebben het drankje geen al te beste reputatie gegeven", klinkt het bij onderzoekers op de eilandengroep. "Daar willen wij nu iets aan doen." Standaardisering van de productie moet de oplossing worden.

En als dat niet helpt, is er nog altijd Arnold Schwarzenegger. Hij was op de klimaatconferentie in Bonn erg enthousiast over een glaasje kava. Is het tijd om hem te volgen?