De ongelooflijke zwangerschap van Vlaamse Natasja: “Mijn dochters zijn op dezelfde dag geboren, en toch is het geen tweeling”

Natasja Pilozzi uit Genk heeft twee dochters die op dezelfde dag ter wereld kwamen. En toch zijn ze geen tweeling. In een paar dagen tijd werd Natasja twee keer zwanger. Een uiterst zeldzaam fenomeen. “De gynaecoloog dacht eerst dat er iets mis was”, vertelt de mama van twee, die nu andere mama’s oproept om hun bijzondere zwangerschapsverhaal te delen.

evdg

“Dat kan niet.” Het is niet alleen de reactie van heel wat mensen wanneer ze het verhaal van Natasja Pilozzi (34) horen, het is ook wat ze zelf dacht nadat de gynaecoloog haar het nieuws had verteld. “Je bent twee keer zwanger geworden”, klonk het bij hem al even verbaasd.

Dubbele zwangerschap

Pas bij het tweede bezoek aan de gynaecoloog werd duidelijk dat Natasja niet ‘gewoon’ zwanger was. “Na de eerste controle dacht ik nog dat ik één kindje zou krijgen”, vertelt de Genkse turncoach aan onze redactie. “Maar bij het tweede bezoek bleek er wel degelijk meer aan de hand. De gynaecoloog maakte zich zorgen om wat hij hoorde en zag: dat ene hartje klopte wel erg snel. Misschien was er iets mis met de baby?” Die onrust werd weggeveegd toen de arts ontdekte dat hij eigenlijk twee hartjes tegelijkertijd hoorde: er waren twee baby’s. “Hij zei me dat de ene baby elf weken oud was, de andere tien. En dat het erg bijzonder was: in heel zijn carrière had hij het nog maar één keer meegemaakt.” Maar twee kloppende hartjes, en toch geen tweeling: hoe kan dat?

Een dubbele zwangerschap is een zeldzaam fenomeen. In de medische wereld staat het gekend als superfecundatie: een vrouw wordt tijdens eenzelfde ovulatieperiode op verschillende momenten bevrucht.

“Iets wat normaal gezien nooit gebeurt”, zegt dr. Petra De Sutter, fertiliteitsexperte bij UZ Gent. ­“Zodra er een zwangerschap ontstaat, maakt de vrouw het zwangerschapshormoon progesteron aan. Dat voorkomt dat er nog eitjes gaan rijpen. De natuur ontwikkelde dat mechanisme omdat het bevruchten van een tweede eitje natuurlijk niet ideaal is. Wat als er bijvoorbeeld twee maanden tussen zit? Als de vrouw bevalt van het eerste kindje, is het tweede nog niet groot genoeg. Daarom voorkomt het lichaam dat. In dit geval is dat niet gebeurd.”

Interessante case

Omdat haar zwangerschap zo uitzonderlijk was, ging Natasja om de twee weken op controle. “Niet omdat er complicaties waren, wel omdat ik een interessante case was. Daar waren ook steeds studenten bij omdat ze de baby’s wilden bestuderen.”

Als jonge vrouw, ze was toen 21 jaar oud, vond ze dat niet altijd even leuk. “Soms was het wel wat gênant”, klinkt het. “Je ligt daar nogal ongemakkelijk met je benen open én een heleboel mensen om je heen. Maar ik gunde het hen wel hoor: dat maken die misschien nooit meer mee in hun carrière. Ook mijn eigen gynaecoloog vond het ongelofelijk: na de geboorte ging hij met pensioen, hij vond het een mooie afsluiter van zijn loopbaan! (lacht)

Zware periode

De zwangerschap was natuurlijk, maar toch liep die uiteindelijk niet volledig zoals gepland. De oudste baby bleek al snel wat sterker dan de jongste, die net iets later werd verwekt, en wilde ook al sneller ter wereld komen. Toen Natasja vijf maanden zwanger was, werd haar dan ook platte rust voorgeschreven. De oudste baby duwde, de jongste lag in de weg.

Drie maanden later besloten de dokters om een spoedkeizersnede te doen, de twee meisjes werden geboren: Shanaia en Tameeka. De jongste was niet sterk genoeg en moest nog zes weken in de couveuse. “Shanaia mocht na zes dagen al mee met mij naar huis, Tameeka moest in het ziekenhuis blijven”, weet de mama nog goed. “Dat was zwaar om te combineren: een baby’tje huis en eentje in het ziekenhuis. Gelukkig is alles goed gekomen!”

“Beste vriendinnen”

Tameeka en Shanaia zijn ondertussen 13 jaar oud en hun band is erg hecht. Hoewel ze eigenlijk in leeftijd verschillen, werden ze wel op dezelfde dag geboren. “Ze weten wel dat ze speciaal zijn”, zegt hun mama. “Hoewel ze af en toe weleens ruzie maken, zijn mijn dochters beste vriendinnen. Ze zitten in dezelfde klas, dragen vaak dezelfde kleren, doen samen modellenwerk en turnen ook samen: het is een onafscheidelijk duo.”

Oproep naar andere mama’s

De mama van twee beseft maar al te goed dat haar zwangerschap erg bijzonder was. Nu is ze ook benieuwd naar de zwangerschapsverhalen van andere mama’s. Op Facebook plaatste ze een berichtje: wie heeft nog zo’n ongelofelijk verhaal?

Mama’s die hun bijzondere zwangerschap willen delen, kunnen een mailtje sturen naar oproep@nieuwsblad.be.

Aangeboden door onze partners

Meer lifestyle

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Keuze van de redactie