Direct naar artikelinhoud
Pukkelpop

"Het kan écht nog zwaar fout gaan": bezoeker hekelt 'onveilige' festivaltent op Pukkelpop, maar klopt dat wel?

Een bezoeker klaagt in een brief aan Pukkelpop over de onveilige festivaltenten.Beeld Stefaan Temmerman

"Ik heb iets meegemaakt wat als levensbedreigend voelde", schrijft een bezoeker in een open brief aan het adres van Pukkelpop. Ruben Weytjens is ervan overtuigd dat de overvolle festivaltenten slachtoffers gaan eisen, dus luidt hij de alarmbel. In Kiewit wordt de hulpkreet op gemengde gevoelens onthaald.

Weytjens, een weerman van beroep, richt zich tot de organisatoren, nadat hij zich op woensdag, midden in het optreden van de Jeugd van Tegenwoordig, naar eigen zeggen nooit eerder zó bedreigd had gevoeld. "De Dance Hall bleek véél te klein voor de massa. De sfeer werd al snel grimmig", blikt hij terug. Weytjens voelde zich als een van duizenden sardienen in een veel te klein blik, en hij schrijft dat hij omringd was door feestgangers die het benauwd kregen en de tent wilden verlaten.

Uit de festivaltent vluchten was echter een helse opdracht, herinnert Ruben Weytjens zich. "De enige weg naar buiten was dezelfde als die naar binnen. Er was aan de rechterkant geen enkele uitgang of nooduitgang voorzien." Die situatie leidde tot de vermeende massahysterie die de Limburgse bezoeker aankaart. "Meisjes en vrouwen begonnen te panikeren en te huilen. Mannen gooiden hun gewicht nog méér in de schaal."

Met zijn roep om verandering hoopt de bezoeker dat Pukkelpop zijn crowd management opnieuw onder de loep neemt. "Het kan écht nog zwaar fout gaan", gelooft Weytjens.

De Marquee-tent op Pukkelpop.Beeld Stefaan Temmerman

Verantwoordelijkheidsgevoel

Wanneer we de organisatie van Pukkelpop confronteren met de klacht, reageren ze verbaasd. "De veiligheid van de festivalgangers was op geen enkel moment in gevaar", klinkt het. Gunther Groenen, dienstleider van Het Vlaamse Kruis, bevestigt dat: "Wij hebben niet meer tussenkomsten dan anders. Er was nooit sprake van een alarmfase."

Niet alleen achter de schermen van het festival reageren ze verrast, ook het gros van de bezoekers vindt de festivaltenten – die in tegenstelling tot die van Rock Werchter een open structuur hebben – niet per se gevaarlijk. Tine (17) stond in de Dance Hall tijdens de bewuste show van de Jeugd van Tegenwoordig, maar merkte geen paniek op. "Het was inderdaad bovengemiddeld druk, maar ik heb mij nooit onveilig gevoeld. Is het ook niet gewoon logisch dat je bij een populaire act moet drummen om een goeie plek te vinden?"

'Niet genoeg security en politie? Kijk eens goed rond: je ziet hier overal veiligheidsmensen'

"Omdat één persoon op de barricades gaat staan, zou Pukkelpop een systeem waar anderen geen klachten over hebben moeten herdenken?" Jan (34) laat zich kritisch uit over de brief van Ruben Weytjens. "Hij hekelt de zogezegde afwezigheid van security en politie, maar kijk eens goed rond: je ziet hier overal veiligheidsmensen. Je moet het verantwoordelijkheidsgevoel van de jeugd ook niet onderschatten. Als er iets zou gebeuren, zal de bezoeker wel hulp zoeken."

De Boiler Room is grotendeels open.Beeld Stefaan Temmerman

Parkeergarage

"Tijdens Rock Werchter en Tomorrowland wordt dit al jaren goed gecoördineerd middels een systeem met toegangspoortjes", reikt Weytjens een oplossing aan. "Maar wij hebben ervoor gekozen de tenten in te richten als zijn het concertzalen, en dat vraagt om andere aanpak gezien de tenten een afgesloten karakter hebben", geeft Nele Bigaré van Rock Werchter duiding. "Er is strikt crowd management wat de tenten betreft. Eens de tent vol is, worden er geen extra mensen toegelaten. Dat leidt ook al weleens tot geklaag, maar we evalueren nu naar volgend jaar toe."

Lars (24) is een van die bezoekers die de tentstructuur van Pukkelpop verkiest boven die van Rock Werchter. "Hier krijg je tenminste lucht. Dat alleen al is de moeite waard. Ik vind een gesloten tent, waar hard op de capaciteit wordt toegekeken, vaak discriminerend. Je wordt gedwongen om ruim op tijd aanwezig te zijn, en wanneer de tent wordt afgesloten omdat die zogezegd volstaat, is dat zelden het geval, omdat mensen niet genoeg naar voren schuiven."

Maar hoe kan een festival de doorstroom in een festivaltent optimaliseren? "Is het geen idee om te werken met signalisatie zoals in een ondergrondse parking?", stelt Ella (27) voor. "Als je met groene en rode lichten aanduidt waar er wel of geen plek is, ga je ervoor zorgen dat niet iedereen in dezelfde hoek kruipt." Zo brengt de bezoeker van Pukkelpop 2018 raad én rust. "In een uitverkochte AB is het óók drummen. Het is hier echt niet veiliger of onveiliger dan elders."

'Is het geen idee om in een festivaltent te werken met signalisatie zoals in een ondergrondse parking? Om aan te duiden waar er wel of geen plek is'
Ella (27)