Danny Gys/Reporters

Media-expert over nieuw krantenakkoord: "Papieren krant zal onvermijdelijk duurder worden"

DPG Media, uitgever van onder meer Het Laatste Nieuws en De Morgen, zegt dat het nieuwe akkoord over de krantenbedeling voor stijgende kosten zal zorgen. Of ze die gaan doorrekenen aan hun abonnees is nog niet duidelijk. Maar volgens mediaonderzoeker Jonathan Hendrickx zal dat onvermijdelijk het geval zijn. Intussen is ook duidelijk dat de kranten vanaf 1 juli later bezorgd mogen worden.

Bpost heeft een akkoord met de Vlaamse krantenuitgevers over de bedeling van de kranten vanaf 1 juli. Dat zal volgens DPG Media, de uitgever van onder meer Het Laatste Nieuws en De Morgen, zorgen voor stijgende kosten. "We gaan de komende weken op zoek naar de meest effectieve maatregelen waarbij we zowel onze kosten als de prijzen van onze producten onder de loep nemen."

Of de prijzen zullen stijgen is dus nog niet helemaal duidelijk. Mediahuis, de uitgeverij achter Het Nieuwsblad en De Standaard, wil voorlopig niet reageren op het nieuwe akkoord.

Papieren krant zal meer en meer een luxeproduct worden

Jonathan Hendrickx, mediaonderzoeker VUB / Universiteit Wenen

Volgens mediaonderzoeker Jonathan Hendrickx (VUB / Universiteit Wenen) is het onvermijdbaar dat kranten duurder zullen worden. "Enerzijds zal er nog meer bespaard worden op de nieuwsredacties en anderzijds zal de papieren krant duurder worden", zegt hij in De Wereld Vandaag op Radio 1.

"In Vlaanderen slagen kranten er nog altijd moeilijk in om meer digitale abonnees aan te trekken. Maar de papieren oplage daalt wel jaar na jaar. De papieren krant zal steeds meer een luxeproduct worden. Ik zie meer toekomst in kranten die maar enkele keren, of zelfs maar 1 keer per week, zullen verschijnen. In het weekend bijvoorbeeld is de papieren krant wel nog altijd heel populair."

"Je ziet in andere landen nu al dat de papieren krant een samenraapsel is geworden van de online artikels van de vorige dag. Zover staan we in Vlaanderen nog niet, maar het is wel onvermijdelijk waar we naartoe gaan."

Waarom dreigt de bedeling duurder te worden?

De regering besliste om niet langer met een concessie te werken voor de krantenbedeling, waardoor de uitgevers commerciële afspraken moeten maken met postbedrijven. De uitgevers krijgen wel nog tijdelijk overheidssteun in de vorm van een belastingkorting. 

Bpost houdt het grootste deel van de krantenbedeling in Vlaanderen in handen, zo raakte vrijdag bekend. Het postbedrijf zal de kranten op termijn wel laten bezorgen door onderaannemers van zijn dochterbedrijf AMP.

Latere levering mogelijk

Bpost moet kranten onder de nieuwe overeenkomst met de Vlaamse uitgevers, die geldt vanaf 1 juli, op weekdagen niet langer voor 7.30 uur bezorgen, maar wel ten laatste tegen 8 uur. Dat zegt bpost-woordvoerster Veerle Van Mierlo. Op zaterdag blijft de deadline 10 uur.

Beluister: gaan ook tijdschriften duurder worden? Mediaonderzoeker Jonathan Hendrickx geeft uitleg in De Wereld Vandaag op Radio 1:

Meest gelezen