TASS

Wissel van de macht in Rusland: president Poetin vervangt defensieminister Sergej Sjojgoe

De Russische president Vladimir Poetin vervangt minister van Defensie Sergej Sjojgoe (68). Dat blijkt uit een verrassende regeringsherschikking. Hij wordt vervangen door voormalig vicepremier en economisch adviseur Andrej Belooesov (65).

Sjojgoe wordt dan weer secretaris van de Russische Veiligheidsraad, in opvolging van Nikolai Patroesjev. "Sjojgoe zal blijven werken op het domein dat hij goed kent, dat hij zeer goed kent van binnenuit, met zijn collega's en partners op zijn oude werkplek", aldus woordvoerder Dmitri Peskov over de beslissing van Poetin aan de Russische agentschappen.

Wie is Sergej Sjojgoe?

Sergej Sjojgoe wordt de bekwaamste politicus in Poetins entourage genoemd en is een van de populairste politici in Rusland. Hij wordt bestempeld als “de ultieme patriot” en verschijnt bijna altijd in militair uniform.

Sjojgoe werd in 1994 minister van Noodsituaties en voerde tijdens zijn ambtstermijn honderden humanitaire operaties uit. Hij werd geprezen voor de manier waarop hij rampen – van aardbevingen over explosies tot etnische conflicten – aanpakte.

In 2012 werd Sjojgoe minister van Defensie. Hij kan de annexatie van de Krim achter zijn naam schrijven, maar duikt ook op als medeverantwoordelijke in het MH17-verhaal (het vliegtuig van Malaysia Airlines dat werd neergeschoten in Oost-Oekraïne). Onder leiding van Sjojgoe nam het Russische leger deel aan een militaire operatie in Syrië, waarbij het de kant koos van dictator al-Assad. 

Het Russische leger lanceerde in februari 2022 een grootschalige aanval in Oekraïne, maar al snel verloor het offensief aan kracht en moest Rusland opnieuw veel terrein prijsgeven aan de Oekraïense troepen. 

Ondanks enkele vernederende tegenslagen behield Poetin het vertrouwen in Sjojgoe, die onder vuur kwam te liggen bij een deel van het leger. Dat was onder meer het geval bij de mislukte revolte van de strijders van de paramilitaire groep Wagner in de zomer van 2023. 

Belooesov, de vervanger van Sjojgoe, is een econoom en heeft geen enkele militaire bagage. Hij was sinds 2020 de eerste vicepremier en een van de belangrijkste economische raadgevers van Poetin. 

Formaliteit

De vervanging komt 5 dagen nadat Poetin de eed aflegde voor een vijfde mandaat als president van Rusland en maakt deel uit van een herschikking van ministerposten. Minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov behoudt wel zijn functie. Ook de baas van de buitenlandse inlichtingendienst SVR, Sergej Narysjkin, blijft aan boord - net als Aleksandr Bortnikov, de chef van de machtige veiligheidsdienst FSB, en de hoogste generaal Valeri Gerasimov.

De leden van de Doema en de Federatieraad, de twee kamers van het Russische parlement, moeten de herschikkingen binnen de regering en het staatsapparaat maandag en dinsdag nog bekrachtigen. Dat is een formaliteit, aangezien het parlement wordt gedomineerd door de partij Verenigd Rusland van Poetin.

Meest gelezen