Auto-industrie

Volgende week vier dagen tijdelijke werkloosheid bij Volvo Car Gent

Volvo Car Gent.© belga

Bij autobouwer Volvo Car Gent, een van de grootste industriële werkgevers van Vlaanderen, wordt volgende week gedurende vier dagen tijdelijke werkloosheid ingeroepen.

blg

Een meerderheid van de ongeveer 6.500 arbeiders valt op werkloosheid en ook een deel van de 650 bedienden blijft thuis. De productielijnen worden aangepast aan de bouw van een elektrisch model en ook de “gewijzigde marktvraag” wordt als reden opgegeven.

De tijdelijke werkloosheid is geen gevolg van de tegenvallende vraag naar elektrische modellen die andere merken optekenen. Twee weken geleden werd duidelijk dat de verkoop van elektrische wagens in Europa een dip kent, onder meer omdat Duitsland een premie heeft afgeschaft. Mercedes-Benz zag de verkoop van elektrische wagens in het eerste kwartaal met 8 procent dalen. Ook Volkswagen zag een daling met 3 procent. En Tesla ziet voor het eerst sinds 2020 dalende verkoopcijfers en wil wereldwijd 14.000 banen schrappen.

“Ongeëvenaarde verkoopcijfers”

Maar in Gent worden twee elektrische modellen gebouwd voor de Europese markt, de XC40 (onlangs hernoemd tot EX40) en de C40 (onlangs hernoemd tot EC40). En de Europese verkoop daarvan is sinds begin dit jaar niet afgenomen. “Integendeel” zegt René Aerts Jr. van Volvo Car Belux. Daar is sprake van “ongeëvenaarde verkoopcijfers” in de eerste maanden van 2024, waardoor Volvo nu de derde producent van elektrische auto’s in Europa is, na BMW en Tesla.

“Door als een van de eerste autofabrikanten te kiezen voor elektrificatie en de juiste modellen te ontwikkelen, bewijst Volvo dat zijn strategie de juiste was”, zegt Aerts. Volvo wil tegen 2025 de helft van het mondiale verkoopvolume van elektrische voertuigen realiseren. De laatste brandstofmotor moet tegen 2030 verkocht zijn.

Maar in de tussentijd moet de fabriek zich aanpassen en dat leidde ook tijdens de paasvakantie al tot tijdelijke werkloosheid. In totaal lag de band dit jaar al 15 dagen grotendeels stil.

Hybride wagens

Vorig jaar werden in Gent 230.000 auto’s gebouwd, volgend jaar moeten dat er nog meer zijn. De fabriek kan zich niet louter op elektrische voertuigen focussen, want ook de vraag naar hybride wagens blijft heel groot. Zowel de XC40 als de C40 zijn ook in hybride varianten aanwezig. Daar komt de fabriek aan tegemoet, klinkt het.

Op termijn moet de komst van de EX30 de tewerkstelling in Gent verankeren en zelfs doen toenemen, de fabriek is dan ook aan het aanwerven. Al zal er ook tijdelijke werkloosheid volgen voor de aanpassingen die nodig zijn om de EX30 te produceren.

De tijdelijke Volvo-contracten worden met zes maanden verlengd. Ook voor technische profielen en andere knelpuntberoepen wordt nog steeds aangeworven.