Luister naar

Nederland moet winters weer altijd importeren

Nieuws
Het wordt de komende dagen zeldzaam koud in Nederland. Maar een Elfstedentocht kunnen we rustig vergeten, zegt meteoroloog Aarnout van Delden van de Universiteit Utrecht.
Rien van den Berg Rien van den Berg
woensdag 21 februari 2018 om 20:20

Utrecht

Wil het in Nederland koud worden, dan moet die kou van buiten komen, weet Aarnout van Delden. ‘In december leek het een koude winter te worden, met extreme sneeuwval. Er lag in de Alpen en de Pyreneeën ook bijzonder veel sneeuw.’ Maar de wind was westelijk, en dat brengt in Nederland geen kou.

Nu draait de wind naar het oosten, maar normaal gesproken zou het te laat zijn voor echt schaatsweer. ‘De echte kou wordt uit het oosten aangevoerd. Als het daar niet koud is, kan het hier ook nooit echt koud worden.’ In heel Rusland en Siberië ligt momenteel echter veel meer sneeuw dan normaal, wel een halve meter. ‘Dat zorgt voor een heel koude luchtstroom, en die krijgen we op ons af … Als het goed is ...’ De meteoroloog voelt zich niet zo senang bij een rol als profeet. Hij bestudeert liever de feiten.

Die zijn bijzonder genoeg. ‘Het lijkt erop dat het zelfs overdag onder nul gaat blijven. Dat gaat eind februari, begin maart helemaal niet meer zo makkelijk. De zon heeft al veel te veel kracht. Dus is dit echt een uitzonderlijk scenario.’ De kans op een ijsdag (waarop de temperatuur de hele dag onder nul blijft) in de eerste dagen van maart is drie procent.

geen Elfstedentocht

Een Elfstedentocht kunnen we gevoeglijk vergeten, zegt Van Delden. Maar hoezo? De Elfstedentocht van 1986 vond toch ook eind februari plaats? ‘Ja, maar toen kwam de echte winter pas laat, maar wel een maand eerder, namelijk eind januari. Op 26 februari, toen de Elfstedentocht werd verreden, was het dus al een hele maand erg koud. Op dit moment ligt er nog nauwelijks ijs, de vorming van de ijsvloer moet nog beginnen.’ Ook in 1986 was de zon eigenlijk al te sterk, merkt hij op: ‘Er lag toen al opvallend veel water op het ijs.’

Van Delden wil niet profeteren over de winters van de toekomst. ‘Het wordt warmer, dus de kans op een Elfstedentocht daalt, nogal wiedes. Maar verder? Ik vind het veel interessanter om naar alle nieuwe gegevens te kijken die we vandaag de dag binnenkrijgen over het weer.’

Volgens de meteoroloog zijn veel te veel van zijn vakgenoten bezig met klimaatontwikkelingen over vijftig of honderd jaar. ‘Terwijl we niet eens goed weten wat er op dit moment precies gebeurt. Ik probeer liever de dynamiek in de atmosfeer te begrijpen.’

Hij wijst op een bijzonder fenomeen in de ozonlaag, de stratosfeer. ‘Daar draait normaal gesproken in februari een vortex, een koude wervelwind, tegen de klok in. Die is deze maand echter ineens verdwenen, en vervangen door een vortex met warme wind, met de klok mee. Ik denk dat dit verklaart waarom de wind nu ineens toch oostelijk is geworden. Maar dit is een van de heel belangrijke fenomenen in de atmosfeer waar we nog lang niet genoeg van begrijpen.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.

Nieuwbouwprojecten lopen in meer dan 4 van de 5 gemeenten tegen bezwaren aan, zoals hier in de gemeente Bergen (NH). Bezwaarprocedures worden vooral door omwonenden begonnen.

Woningzoekende de dupe van bezwaarmakende burger. 'Omwonenden accepteren steeds minder'

Het is demissionair minister Hugo de Jonge een doorn in het oog: buurtbewoners die de bouw van nieuwe woningen tegen willen houden. Maar hoeveel woningen worden door bezwaren vertraagd, en wat zit er achter?

Duikers plaatsen koraal in het grote aquarium van Burgers' Ocean in Arnhem.

Burgers' Ocean vangt bedreigd koraal op in aquarium en gaat bouwen aan 'reservepopulatie'

Hoe stop je de verwachte verdwijning van belangrijke koraalriffen aan het eind van deze eeuw? Stop ze in grote aquaria wereldwijd, is de gedachte achter het project World Coral Conservatory (WCC).

De Arnhemse wijk Immerloo is een van de armste buurten van Nederland.

Arnhem gaat de schuld van tientallen gezinnen afkopen. 'De stap naar schuldhulpverlening is te groot'

Arnhem gaat in één klap de schulden aflossen van inwoners van de wijk Immerloo II. Waarom is dat nodig? 'Dit moet leiden tot een gesprek over onze omgang met schulden.'

Afgeschermde en bewaakte Israëlische ambassade in Den Haag.

Koranverbrandingen en oorlog Israël-Hamas vergroten kans op terroristische aanslag in Nederland

De kans op een jihadistische aanslag in Nederland is afgelopen jaar toegenomen, schrijft inlichtingendienst AIVD. Actuele gebeurtenissen als koranvernielingen en de oorlog tussen Israël en Hamas spelen daarbij een belangrijke rol.