© Johnny Geurts

Zelfde muziek op alle wagens tijdens lichtstoet van Gellik

Carnavalsvereniging Gelliker Galliaren en lokale radio LRL uit Lanaken hebben de handen in elkaar geslagen om de muziek tijdens de lichtstoet van aanstaande zaterdag op één lijn te krijgen. “De radio zendt dan een carnavalsmix uit die alle groepen die zich geëngageerd hebben op hun praalwagen zullen spelen. Zo hoort het publiek niet meer tien keer dezelfde plaat en moeten de groepen elkaar niet meer overtroeven met decibels”, aldus stoetcommissaris Boris Mechels.

Johnny GEURTS

De Gelliker Galliaren houden van een uitdaging. “Dit jaar nemen 56 groepen deel aan onze lichtstoet doorheen de straten van Gellik. Normaal gezien draait elke wagen zijn eigen muziek, en dan liefst zo hard mogelijk om de voor- en achterligger te overtreffen. De populairste carnavalskrakers passeren op die manier wel tien keer aan de toeschouwers langs de route. Dat kon beter. Daarom hebben we met radio LRL gekozen voor een synchronisatie van de muziek op de wagens”, zegt Boris Mechels (31).

Exclusieve mix

“De mosterd hebben we gehaald bij de parade in Disneyland, waar tijdens de hele tocht bij alle wagens ook dezelfde muziek te horen is. Vijf jaar geleden hebben we al eens geprobeerd om dit systeem in te voeren in de carnavalsstoet, maar nu is het project echt van de grond gekomen. We ontwikkelden in onze radiostudio voor deze lichtstoet een exclusieve carnavalsmix”, zegt Gunther Aussems van LRL radio in Lanaken.

Niet iedereen doet mee

Toch is niet iedereen gewonnen voor het idee. “Iedere groep is vrij om mee te doen, en veel groepen kiezen nog om hun eigen muziek te maken op de wagen. Onbekend is uiteraard ook onbemind. Op dit moment zijn er al zestien groepen die zich wel geëngageerd hebben. Ze moeten op de wagen alleen een tuner aansluiten op hun muziekinstallatie en afstemmen op 106 FM. Omdat iedereen dezelfde muziek gebruikt, moeten ze ook de andere wagens niet meer overtreffen met meer en meer decibels. Een verademing voor de mensen langs de straat. Wie geen tuner heeft, kan er bij ons eentje huren voor 10 euro. Alle groepen die aansluiten hebben we achter elkaar opgesteld achteraan in de parade. Voor de prinsenwagen, om het effect duidelijk te laten horen. Ze krijgen als beloning bovenop hun deelnamevergoeding nog een bonus van 25 euro. Het project wordt na afloop geëvalueerd. Volgend jaar hopen we alle groepen over de streep te trekken”, besluit de carnavalsvereniging.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer