© Karel Hemerijckx

Wim was al 20 keer proefpersoon voor medicijnen: "Voor de toekomst van mijn kinderen"

Afgelopen jaar hebben zich 67 mensen gemeld bij het Jessa Ziekenhuis om medicijnen te testen voor farmareus Pfizer. Opvallend: bijna de helft komt uit Luik. Zo’n 22 procent van de ‘proefkonijnen’ is Limburger, de rest komt vooral uit Nederland. Na één jaar testperiode lanceert Pfizer nu een campagne om nieuwe proefpersonen te ronselen die medicijnen of therapieën willen testen. “Zo kunnen we ook vlugger nieuwe geneesmiddelen aan patiënten aanbieden.”

Dirk JACOBS/Caroline VANDENREYT

“Eén jaar geleden hebben we in het Jessa de Clinical Research Unit geopend, onze eerste satellietunit voor klinisch onderzoek. Sindsdien hebben zich al 67 vrijwilligers aangemeld. Het is dus de moeite waard geweest om hier te starten”, zegt Pascal Ryckmans van Pfizer.

“Het is vooral de bedoeling om kandidaten de weg te tonen naar het Fase I-onderzoek. Dat is onderzoek waarbij nieuw ontwikkelde geneesmiddelen voor de eerste keer worden toegediend aan gezonde vrijwilligers om de veiligheid ervan te onderzoeken.”

Tijdens die test wordt bekeken hoe lang het product in het bloed blijft, wat de nevenwerkingen zijn, wat de beste dosering is en of het middel samen met eten moet ingenomen worden. “Eigenlijk wordt in die fase 80 procent van wat er op de bijsluiter staat getest.”

Verloning

En daarvoor kunnen ze altijd vrijwilligers gebruiken. In Hasselt – op de Salvatorcampus – wordt getest of een vrijwilliger geschikt is: bloed, gewicht, familiegeschiedenis en dergelijke worden onderzocht. Voor de rest moeten de vrijwilligers naar Brussel. “Voor sommige tests moeten ze een hele week bij ons blijven. Maar de opvolging of tussentijdse metingen kunnen wel weer in Hasselt.”

Gratis moeten proefpersonen het niet doen: de gemiddelde verloning is 184 euro per dag. “Afhankelijk natuurlijk van de test”, zegt dokter Anna Colzi. “Als iemand tien keer per nacht gewekt moet worden of veel bloed moet laten prikken, wisselen de tarieven.”

In Europa is ons land één van de koplopers in klinische studies. In 2016 waren er 1.399 en zijn er 507 aanvragen ingediend. “België vertegenwoordigt zo 12 procent van de 4.000 nieuwe onderzoeken die jaarlijks opgestart worden in Europa. Daardoor stijgt ook de vraag naar vrijwilligers.”

Nooit levensbedreigend

Testpersonen mogen tussen 18 en 55 jaar zijn. Er zijn iets meer mannen omdat je in de testfase niet zwanger mag zijn of worden. In Hasselt kwam 48 procent van de testpersonen uit Luik en 22 procent uit Limburg. De meesten (38%) waren tussen 41 en 50 jaar. Zes op de tien waren ook dagelijks aan het werk. “De taalgrens heeft niemand afgeschrikt. De testen zelf zijn ook in Brussel, waar ze perfect tweetalig zijn. We hebben zelfs een Duitse vrijwilliger.”

Dat er toch nog een beetje een taboe op rust? “We zijn in Anderlecht al 25 jaar bezig en hebben nog nooit een levensbedreigende situatie gehad. Het is gewoon belangrijk dat mensen bij het minste dat ze voelen iets laten weten.”