Direct naar artikelinhoud
Rode Kruis

Berichten over seksueel wangedrag bij Rode Kruis-personeel in Facebookgroep

Berichten over seksueel wangedrag bij  Rode Kruis-personeel in Facebookgroep
Beeld AP

In een besloten Facebookgroep zijn berichten verschenen over seksschandalen bij internationale Rode Kruis-medewerkers (ICRC). "Het is positief om een open discussie te volgen over het gebruik van prostituees door ICRC-medewerkers. Tijdens mijn zes jaar bij de ICRC was dit soort gedrag bij elke missie gebruikelijk", klinkt het.

De ICRC-medewerkers (International Committee of the Red Cross) discussiëren niet alleen, ze luchten ook hun hart over schandalen bij het Rode Kruis. Dat raakte bekend nadat de Zwitserse krant Le Temps berichten uit de besloten Facebookgroep publiceerde. 

Sommige berichten in de groep bevatten zware aantijgingen. Zo citeert Le Temps: "Voor het ICRC maakt het niets uit en is ze daardoor medeplichtig. Ik zag verschillende gevallen toen ik daar werkte. Een van de medewerkers had zelfs een promotie op het hoofdkantoor hoewel hij op heterdaad betrapt werd. [...] Deze man heeft zijn les nooit geleerd en bleef opscheppen tegen zijn collega's over de meisjes."

"Discussie wordt zeer ernstig genomen"

"Het is positief om een open discussie te volgen over het gebruik van prostituees door ICRC-medewerkers. Tijdens mijn zes jaar bij de ICRC was dit soort gedrag bij elke missie gebruikelijk", klinkt het. Iemand anders schrijft dat wandaden in een geval pas stopten toen een vrouw de leiding kreeg, zo citeert de krant. "De enige keer dat dit probleem op de juiste manier werd aangepakt, was toen een vrouw de delegatie leidde."

Een woordvoerder van het ICRC zegt tegen Le Temps dat er wordt "geluisterd" naar zaken die in de groep worden geschreven. De woordvoerder betreurt dat de beschreven daden het vertrouwen in het Rode Kruis ondermijnen. Aan NOS zegt een ICRC-woordvoerder zegt dat de berichten in de Facebookgroep zeer serieus worden genomen en dat wordt gevreesd dat veel van de beschreven (seksuele) wandaden nooit gerapporteerd zijn.

"Discussie wordt zeer ernstig genomen"
Beeld Facebook

De besloten Facebookgroep bestaat sinds 8 mei 2017 en is speciaal voor leden van het alumni-netwerk van het ICRC, maar ook voor huidige werknemers van de internationale tak. Om lid te worden moet iemand aangeven waar en wanneer hij of zij werkt(e) voor het Internationale Rode Kruis. Bij de organisatie werken wereldwijd zo'n 15.000 mensen.