© lw

Halen houdt Velpe nauwlettend in de gaten: “Als het kritiek wordt, staan we klaar”

Halen -

In Halen wordt het peil van de rivier Velpe nauwlettend in de gaten gehouden. Volgens de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) bestaat er een risico op overstromingen zaterdagavond. Gelukkig heeft de stad heel wat ervaring in het waterbeheer.

Luk Weyens

Voor het oosten van het land wordt vandaag (zaterdag) opnieuw neerslag met kans op intense buien verwacht. Onder meer de Vlaamse Milieumaatschappij spreekt van mogelijke overstromingen van de Velpe vanavond.

Burgemeester van Halen, Erik Van Roelen (CD&V) volgt de evolutie constant op. “Het spaarbekken in Hoeleden (Kortenaken) is voor 80 procent gevuld”, vertelt hij. “Het bekken in Halen is voor 15 procent gevuld. Er is dus nog veel opvangcapaciteit. Mocht het toch kritiek worden, dan staan onze diensten klaar. Het verleden heeft ons al veel ervaring opgeleverd en er werden al heel wat werken uitgevoerd. Bij de hevige sneeuwval in januari dit jaar was het peil van de Velpe ook flink gestegen, maar het bleef altijd onder controle. Het water werd constant door de stroom afgevoerd, zodat de waterloop hier niet buiten haar oevers trad. Toen was de verdeling van zandzakjes niet eens nodig. We hopen dat ook nu zo voor elkaar te kunnen krijgen.”

© lw

Buffer

De Velpe stroomt vanuit Vlaams-Brabant door het centrum van Halen. Sinds de grote overstroming van 1998 zijn er veel maatregelen genomen, zoals de aanleg van waterspaarbekkens in Hoeleden en in Halen ter hoogte van de Zepstraat. Het bekken in Halen heeft een capaciteit van 200.000 kubieke meter. Het wachtbekken wordt automatisch gevuld zodra de kritieke waterhoogte stroomafwaarts bereikt wordt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer