Direct naar artikelinhoud
Radicalisering

Londerzeel vreest komst haatprediker Jean-Louis Denis: “Wat als er naast de deur een aanslag wordt beraamd?"

Denis verliet zaterdag rond 11 uur de gevangenis van Itter.Beeld BELGA

Naar eigen zeggen is hij "nog radicaler dan voor zijn opsluiting". Toch wandelde de veroordeelde haatprediker Jean-Louis Denis (44) zaterdag de gevangenis van Itter buiten. Zijn nieuwe thuis wordt Londerzeel, een rustige, Vlaamse gemeente waar ze niet opgezet zijn met hun nieuwe buur. "Misschien wordt er naast de deur een aanslag beraamd, da's beangstigend."

De televisie ging zaterdagmiddag vijf standen luider in café De Palm op de markt in Londerzeel. De stamgasten zagen in 'Het Journaal' hoe haatprediker Jean-Louis Denis de gevangenis van Itter buitenkwam, en hoorden dat de auto waar hij net was ingestapt koers zette naar Londerzeel. Even werd het muisstil in het café. Monden vielen open, blikken zochten elkaar. Tot een pint iets harder weer op de toog werd gezet en geroezemoes uitbrak. "Wat? Naar Londerzeel? Naar hiér?" Het cv van de nieuwe dorpsgenoot oogt weinig sympathiek. Jean-Louis Denis. Brusselaar. 44 jaar. Beter gekend als Le Soumis, of 'de onderworpene'. Nog volgens sommigen: de Brusselse Fouad Belkacem. Jaren geleden bekeerd tot moslim en oprichter van een vzw die voedselbedelingen organiseerde in het Noordstation. Een goed doel met een duister kantje. Denis had banden met Sharia4Belgium en gebruikte de voedselbedelingen niet alleen om de hongerigen te spijzen, maar ook - en vooral - om hen te rekruteren om in Syrië te gaan strijden. Hij werd veroordeeld tot tien jaar cel, maar in beroep werd zijn straf gehalveerd. Hij zat ze tot de laatste dag uit.

Bescheiden flat

Of die vijf jaar veel hebben uitgehaald, is maar de vraag. Denis noemt zich "nog radicaler dan voor zijn opsluiting" en zegt meteen weer te gaan prediken om mensen te bekeren. In Londerzeel trekt hij in bij zijn invalide moeder. De vrouw van 76 ruilde haar caravan enkele jaren geleden voor een bescheiden appartementje in het centrum. Ze heeft geen sociaal leven en is bij weinig mensen gekend. De vrouw is slecht te been en ademt met behulp van een machine, waardoor ze niet vaak buitenkomt. Ze zegt blij te zijn dat haar zoon haar komt helpen. Iets wat in Londerzeel op hoongelach onthaald wordt. "Voor zijn zieke moeder zorgen? Het zal wel." De islamitische haatprediker die de rust in de gemeente dreigt te komen verstoren: het is hét gespreksonderwerp. Bij de bakker, de kapper, de bloemist en de juwelier. "Die man zegt zelf dat hij geen haar veranderd is en alleen maar radicaler geworden is. Dat soort mensen zie ik toch liever niet bij mij in den blok intrekken." Veel mensen zijn bang. "De gedachte dat er naast de deur misschien een aanslag beraamd wordt, vind ik beangstigend. Ik hoop dat hij zo snel mogelijk weer iets mispeutert. Dan vliegt hij opnieuw de gevangenis in en zijn wij ervan af."

Bescheiden flat
Beeld BELGA

Van dichtbij volgen

Ook burgemeester Nadia Sminate (N-VA) zet geen mandje muffins klaar om de nieuwe inwoner te verwelkomen. Wel een team specialisten, die hem van zeer dichtbij zullen monitoren. "Dit kost veel geld, tijd en energie. Maar ik heb er alles voor over om de veiligheid van onze inwoners te garanderen." Of Denis intussen al ingetrokken is in Londerzeel, is niet duidelijk. In het centrum liet hij zich in ieder geval nog niet zien. "Een hele namiddag hebben we uit het raam gekeken", klinkt het in café De Palm. "Maar we hebben hem niet zien passeren. Of hij hier welkom is? Nee. Hij moet hier geen pintje komen bestellen. Of een koffie, want 'die mannen' drinken geen bier, zeker?"