© Photo News

Michel II meteen in moeilijk parket: N-VA, sp.a en Groen vragen vertrouwensstemming

De kans is groot dat de nieuwe regering-Michel II deze week spitsroeden zal moeten lopen in de Kamer. Zowel N-VA als sp.a en Groen vragen “zo snel mogelijk” een beleidsverklaring én een vertrouwensstemming. Verliest de regering die, dan lijdt ze pijnlijk gezichtsverlies, maar het betekent niet dat er nieuwe verkiezingen komen.

Timmie van Diepen

N-VA wil dat de oranje-blauwe coalitie “zo snel mogelijk” het vertrouwen vraagt van het parlement, zo zegt Kamerfractieleider Peter De Roover. Volgens de voormalige coalitiepartner is de oranje-blauwe ploeg géén verderzetting van de regering Michel-I, maar wel degelijk een nieuwe regering. En die moet het vertrouwen krijgen in het parlement en een nieuwe regeringsverklaring opstellen, vindt De Roover.

“Ik stel vast dat minister Peeters heeft gezegd dat het geen copy-paste wordt van Michel-I, dat de regering maar een meerderheid van 52 op 150 zetels heeft, dat er nieuwe namen op nieuwe bevoegdheden staan en dat ook minister De Block al een koerswijziging heeft aangekondigd. Reden genoeg om klaar te stellen wat de situatie nu precies is, zodat we het parlementaire werk zo snel mogelijk kunnen hervatten.”

De Vlaams-nationalisten willen “zo snel mogelijk” overgaan tot een vertrouwensstemming in het parlement, en vragen ook een nieuwe regeringsverklaring. “Dit is een nieuwe regering. Anders had Kris Peeters niet moeten zeggen dat ze nu nieuwe accenten gaan leggen”, zegt De Roover. “Als fractieleider van de grootste fractie in het parlement, zou ik wel eens willen weten wat die accenten zijn. Dat is maar het basisfatsoen, denk ik.”

Ook sp.a en Groen eisen stemming

Ook sp.a en Groen eisen dat de premier het vertrouwen vraagt van het parlement. De socialisten willen dat Michel morgen al, wanneer hij terug komt uit Marrakech, tekst en uitleg komt geven in de Kamer en een vertrouwensstemming vraagt over zijn plannen. “Zonder zo’n stemming is er geen regering en geen meerderheid in het parlement voor welk beleidsplan dan ook”, zo zegt de partij in een mededeling na afloop van het partijbureau maandag.

“De partijen van wijlen de regering-Michel hebben het land in onzekerheid achtergelaten”, zeggen partijvoorzitter John Crombez en Kamerfractieleidster Meryame Kitir. “Maar de mensen kunnen geen zes maanden wachten op oplossingen voor de problemen waarmee ze geconfronteerd worden op het vlak van koopkracht, pensioenen of zorg. Daarom zal sp.a concrete voorstellen doen in het parlement en daarrond steun zoeken. Wij willen de mensen weer zekerheid geven.” Zo wil sp.a meerderheden zoeken voor bijvoorbeeld de btw-verlaging op elektriciteit van 21 naar 6 procent.

Geen nieuwe verkiezingen

Zo ziet het ernaar uit dat de nieuwe minderheidsregering-Michel II al meteen spitsroeden zal moeten lopen in het parlement. Als ze de vertrouwensstemming verliest - en die kans lijkt nu zeer groot - zal ze gezichtsverlies lijden en meteen met de neus op de feiten worden gedrukt. Namelijk dat ze voor elk dossier opnieuw een meerderheid zal moeten zoeken in het parlement, en dat de oppositie het hen daarbij niet makkelijk zal maken. Het verlies van een vertrouwensstemming betekent niet dat er nieuwe verkiezingen moeten worden uitgeschreven.