Overstromingen in het departement Bas-Rhin, waar de Rijnrivier buiten haar oevers treedt
Foto: X

Noodweer veroorzaakt hevige wateroverlast in Frankrijk, Duitsland en Italië

De regenzone die sinds deze namiddag over ons land trekt, veroorzaakt heel wat wateroverlast in onze buurlanden. In Frankrijk is op korte tijd 40 tot 75 mm water gevallen. Taferelen in het departement Moezel, in het noorden van Frankrijk, doen denken aan de waterbom die in 2021 boven ons land losbarstte. Ook in Duitsland en Italië zijn al verschillende meldingen van overstromingen.

Sinds deze namiddag trekt een hevige regenzone over ons land. In de provincies Limburg, Luxemburg en Namen geldt een code geel tot zaterdagochtend. In Luik is zelfs code oranje afgeroepen. In de Limburgse gemeente Voeren is intussen ook al het rampenplan afgekondigd. Maar ook bij onze buurlanden veroorzaakt het noodweer heel wat problemen. 

In Frankrijk is op sommige plaatsen op korte tijd erg veel neerslag gevallen, met zware overstromingen tot gevolg. In het departement Moezel, in het noordoosten van Frankrijk, werd zelfs de rode alarmcode afgekondigd voor regen en overstromingen. Er zou in 24 uur tijd evenveel regen gevallen zijn als gemiddeld in een hele maand. 

De zwaarst getroffen gebieden zijn de gemeentes die rond de rivier Moezel liggen. De brandweer moest er al meer dan 900 keer uitrukken. Volgens de prefectuur zijn meer dan 200 gemeenten getroffen door het noodweer. Er zouden tot nu toe nog geen doden of gewonden zijn gevallen. Zo'n 150 mensen zijn wel geëvacueerd en moeten de nacht ergens anders doorbrengen. 

Een deel van de A4, die Parijs met Straatsburg verbindt, is afgesloten voor het verkeer. Dat meldt de prefect van Moezel op X. Ook de A320 richting Duitsland staat onder water.

Bekijk: Het noodweer zet pleinen en straten blank in Frankrijk.

Videospeler inladen...

Ook in Duitsland veroorzaakt het noodweer heel wat problemen. In de deelstaat Saarland, vlak bij de Franse grens, moesten al verschillende huizen ontruimd worden vanwege het overstromingsgevaar. De aanhoudende regen veroorzaakt veel ondergelopen kelders en straten in de hele deelstaat. Politie en brandweer zijn ingezet bij tal van operaties. 

In de gemeente Schwarzbach, in de deelstaat Rijnland-Palts (Rheinland-Pfalz), gaan ze een bange nacht tegemoet. Het hoofd van de reddingsdiensten verwacht er zware overstromingen. "Zoals die 1 keer om de honderd jaar voorkomen", vertelt hij aan de lokale media. 

Ten slotte staan ook in Noord-Italië veel steden en gemeenten blank. Stormen en hevige regenval hebben vooral de steden Padua en Vicenza zwaar getroffen. Hulpdiensten hebben met rubberbootjes mensen uit hun huizen geëvacueerd. De gouverneur van de regio Veneto beschreef het weer 's nachts als een "waterbom".

Ondertussen ervaart het zuiden van Italië een ongebruikelijke hittegolf, met temperaturen tot 35 graden op Sicilië.

Bekijk: Ook in Italië veroorzaakt het noodweer heel wat overlast.

Videospeler inladen...

Meest gelezen