De sfeer tijdens de ontruiming was onrustig.
Foto: Eze Amos

Minstens 25 pro-Palestijnse actievoerders gearresteerd bij ontruiming tentenkamp op universiteit Virginia

Op een campus van de University of Virginia, in de Amerikaanse stad Charlottesville, heeft de politie zaterdag minstens 25 pro-Palestijnse actievoerders gearresteerd. Volgens Amerikaanse media werden de manifestanten opgepakt nadat ze hadden geweigerd om een protestkamp af te breken.

Studenten aan de University of Virginia begonnen afgelopen dinsdag met hun protest. Net als op andere hogescholen en universiteiten in de VS willen ze hun onvrede uiten over de oorlog tussen Israël en Hamas. Ze roepen de universiteiten op om geen zaken meer te doen met Israël, of met bedrijven waarvan ze zeggen dat die de oorlog in Gaza steunen.

Sommige scholen hebben overeenkomsten gesloten met de studenten om de acties te beëindigen. Zo willen ze vermijden dat eindexamens en diploma-uitreikingen niet kunnen doorgaan. Op verschillende plaatsen kwam de politie tussenbeide om het protest te stoppen, en dat ging soms gepaard met geweld.

Het bestuur van de University of Virginia zegt dat de studenten de regels hadden overtreden door vrijdag tenten op te zetten op de campus en megafoons te gebruiken. Dat is verboden volgens het schoolbeleid. De studenten moesten de tenten weghalen. De staatspolitie van Virginia werd gevraagd om te helpen bij de handhaving, aldus de universiteit.

De ontruiming verliep onrustig. Studenten werden tegen de grond geduwd, aan hun armen getrokken en besproeid met een chemisch irriterend middel, zegt Laura Goldblatt, een assistent-professor Engelse en mondiale studies, aan de krant The Washington Post.

Volgens de krant The New York Times riepen honderden studenten en inwoners van Charlottesville "schaam je, schaam je" toen de agenten de demonstranten verwijderden.

Bekijk: de ontruiming gebeurt met traangas, geduw en getrek

Videospeler inladen...

Ook protest in andere landen

Het Amerikaanse persagentschap AP heeft sinds 18 april minstens 61 incidenten geregistreerd waarbij arrestaties werden verricht bij protesten. Meer dan 2.400 mensen op 47 campussen zijn opgepakt. De cijfers zijn gebaseerd op AP-berichtgeving en verklaringen van universiteiten en politiediensten.

Het studentenprotest breidt zich intussen ook uit naar landen buiten de Verenigde Staten. Onder meer in Australië, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en India zijn er acties. Bij ons zullen studenten aan de UGent vanaf morgen een gebouw bezetten.

De politie zette peperspray in bij het ontruimen van de protesten.
Foto: Eze Amos

Meest gelezen