Direct naar artikelinhoud
De nationale 11

Beseft u dat een speler nooit meer Suárez-gewijs een hapje uit een tegenstander zal kunnen nemen?

Ivo Victoria.Beeld RV Jorne Daems

Ivo Victoria is schrijver van vier romans. Hij woont en werkt in Amsterdam.

We zijn vandaag precies een week ver tijdens dit WK. Kortom, tijd voor de eerste conclusies. Over mijn eigen prestaties ben ik geenszins ontevreden. Ik miste slechts één wedstrijd, Engeland-Tunesië, maar dat was door dronkenschap overmacht in de nasleep van onze glorierijke overwinning tegen Panama. Ik beloof u: dit zal mij niet nog een keer overkomen, maar wel nog een keer of zes als onze jongens een beetje meewerken.

Veel grotere zorgen evenwel baart mij de verontrustende toename van rechtvaardigheid op dit WK, een wel bijzonder ongelukkig gevolg van de introductie van de videoarbitrage. Het doelpunt van Pogba tegen Australië, de penalty’s voor Zweden, Servië, Portugal… Stuk voor stuk pijnlijk correcte beslissingen van de VAR, die hebben geleid tot uitslagen die op flagrante wijze een juiste weergave van de wedstrijdverhoudingen waren. 

Het doelpunt van Pogba tegen Australië, de penalty’s voor Zweden, Servië, Portugal… Stuk voor stuk pijnlijk correcte beslissingen van de VAR

Nu zult u misschien beargumenteren dat dit precies de bedoeling is van die hele VAR. Welnu, think again. Beseft u wel dat wij voor altijd verstoken dreigen te blijven van een nieuw gevalletje ‘de hand van God’? Dat er nooit meer eens een speler Suárez-gewijs een mals hapje uit de schouder van een tegenstander zal kunnen nemen? 

De bal van de Fransman Paul Pogba is net over de lijn.Beeld AP

In Duitsland werden onlangs twee elftallen in de pauze uit de kleedkamer gehaald om alsnog een penalty te nemen die de scheids vlak voor rust had verzuimd te geven omdat hij zijn oortjes al had uitgetrokken en aldus het advies van de VAR had gemist. Straks moeten we de WK-finale van 1966 nog laten herspelen! 

Miezerig hoopje geluk

Nee, hier wordt niemand beter van. Want wat is een mens zonder onrechtvaardigheid? Ik zal het u zeggen: een saai, miezerig hoopje geluk. En ik verzeker u: dat is niet de wereld die de big bang voor ogen had toen hij 13,8 miljard jaar geleden besloot om tot ontploffing te komen.

Het kapsel van Neymar bijvoorbeeld, dat was altijd direct rood

Gelukkig weten wij Belgen dat niet alles verloren is. De play-offs van de Jupiler League bewezen dat het ook prima mogelijk is om mét behulp van de VAR het verloop van een wedstrijd met ouderwetse willekeur te beïnvloeden en hoeveel lol heeft ons dat niet opgeleverd! Misschien kan de voetbalbond een paar mensen naar Moskou sturen om een workshop te geven.

Kortom, ik houd hoop op een spectaculair onrechtvaardig vervolg van dit WK, hoop die ik mede put uit de vaststelling dat de VAR ook in de eerste toernooiweek niet geheel onfeilbaar bleek: het kapsel van Neymar bijvoorbeeld, dat was altijd direct rood.