Verdachte aanslag in Finland op ziekenhuisbed ondervraagd via videoverhoor

© REUTERS

De hoofdverdachte voor de mesaanval in het Finse Turku, waarbij vorige vrijdag twee mensen om het leven kwamen, is dinsdag in voorlopige hechtenis geplaatst. De 18-jarige Abderrahman Mechkah is officieel in verdenking gesteld voor “moord en poging tot moord met een terroristisch motief”.

blg, tg

De 18-jarige Mechkah stak vrijdag in een drukke straat in het centrum van Turku in het wilde weg mensen neer. Twee Finse vrouwen kwamen daarbij om het leven, acht anderen, onder wie opnieuw zes vrouwen, raakten gewond.

De jonge dader werd door de politie in de bil geschoten en ligt nog altijd in het ziekenhuis, waar hij ondertussen wel al door een rechtbank ondervraagd kon worden via een videoverbinding. Justitie verspreidde foto’s van hoe de man op zijn ziekenhuisbed ligt. Hij staat onder permanente bewaking van gewapende agenten. Voor hem staat een laptop. Op het moment dat de beelden zijn gemaakt, verbergt hij zijn gezicht maar tijdens het verhoor zelf moet hij het laken weghalen. De onderzoeksrechter wil dat hij hem kan aankijken.

Als het effectief om een terreurdaad gaat, het onderzoek loopt nog volop, is dat een trieste primeur voor het Scandinavische land. Volgens de Finse inlichtingendiensten (Supo) stond de dader gesignaleerd als mogelijk geradicaliseerd.

Medeverdachte opgepakt

Een rechtbank in Turku heeft dinsdag ook de voorlopige hechtenis gevorderd van een Marokkaanse man die was opgepakt in de nasleep van de mesaanval. Een derde verdachte is vrijgelaten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen