Teruggekeerde ISIS-bruid vrijgelaten, maar ze mag geen smartphone meer bezitten

De 24-jarige Candide H. uit het Oost-Vlaamse Baaigem (Gavere) is dinsdagochtend vrijgelaten door de raadkamer van Brugge. De jonge vrouw werd eerder dit jaar opgepakt in Zaventem toen ze terugkeerde uit Syrië, waar ze twee kinderen had gekregen met twee verschillende Syriëstrijders. Opvallende voorwaarden van haar vrijlating: ze mag niet op het internet en mag geen smartphone bezitten.

tlg, mtm

LEES OOK (+). Teruggekeerde ISIS-bruid schreeuwt haar onschuld uit: “Ik ben geen moslima meer, ik zweer het”

Een gerechtspsychiater heeft de voorbije maanden nagegaan of de jonge moeder de radicale islam ook écht heeft afgezworen en of ze zich ooit nog opnieuw kan integreren in de westerse maatschappij. “Het psychiatrisch verslag was positief en spreekt van een zeer laag risico op recidivegevaar”, aldus haar advocaat dinsdagochtend.

Na enkele maanden in de cel liet de raadkamer van Brugge haar dinsdagochtend opnieuw gaan. Er werden haar wel enkele voorwaarden opgelegd: ze mag niet op internet en geen smartphone bezitten.

Op heel jonge leeftijd was Candide H. al in een vechtscheiding verwikkeld, beïnvloed door foute vrienden. Ze ging in korte tijd van heel losbandig naar “diepgelovig”. Ze werd verliefd op een Syriëstrijder en nadien meegetroond naar oorlogsgebied. Daar kreeg ze twee kindjes (van twee verschillende mannen) en in maart van dit jaar - na twee jaar in Syrië - keerde ze naar België terug. De jonge vrouw werd echter al op de luchthaven van Zaventem opgepakt en vervolgens opgesloten in de gevangenis. Mét een baby van amper één maand oud.

Dat is het onwaarschijnlijke levensverhaal van Candide H. (24) in een notendop. Van het landelijke Baaigem naar het front in Idlib en terug.

LEES OOK. Baby van ISIS-bruid is niet het enige kind in een Belgische gevangenis

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen