© 112MeldingenLimburg

Hevige herfstwind en hete zomer zijn rampzalig voor de bomen: zondag slagveld in bossen?

Omdat de loofbomen nog volop in blad staan, vangen ze extra veel wind en de droge zomer deed hoge takken geen goed. Vrijdag knakten er op tal van plaatsen in Limburg al bomen en takken, zondag kan het zelfs een slagveld worden in de bossen omdat er hevige wind en buien op komst zijn. De herfst stuift stevig het land binnen.

Karel Moors

Na een warme en droge zomer en een heerlijk zachte nazomerweek staat de herfst nu écht wel voor de deur. Het ongure weer is een gevolg van oprukkende depressies boven de oceaan. Vrijdagochtend gingen er in Limburg al bomen en takken tegen de vlakte door de opstekende wind. De Brandweerzone Oost-Limburg moest zes keer uitrukken voor kleine interventies in Genk, Bilzen en Dilsen-Stokkem waar takken op wegen of fietspaden terechtkwamen. “Er hangt momenteel nog veel groen in de bomen, de kruinen vangen daardoor veel wind,” luidt de verklaring van de brandweer.

De lange, droge zomermaanden hebben ook impact op hoe de bomen bestand zijn tegen windstoten. “Hogere takken die hebben afgezien door een tekort aan water kunnen sneller afknakken dan voorheen. Beuk is daar gevoelig voor maar geen enkele boomsoort heeft deugd van een lange, droge periode”, weet Marie-Laure Vanwanseele van het Agentschap Natuur en Bos. “We zijn extra waakzaam en volgen de mededelingen van het KMI goed op. Indien nodig gaan we zeker een waarschuwing uitsturen zoals we dat ook bij brandgevaar doen in de zomer.”

Bossen afsluiten voor het publiek kan niet. “Een bos heeft te veel in- en uitgangen, maar we vragen mensen om hun gezond verstand te gebruiken en niet naar het bos te gaan als het zo hard waait,” deelt Vanwanseele mee. “Een aantal parken zijn wel in ons eigendom en beheer, die kunnen we wel afsluiten, eventueel ook wegen die door een bos lopen.”

© TP

Gladheid

In de loop van zondag gaat het hard waaien en valt er een flinke bak regen uit de lucht, zo luiden de voorspellingen. “Zondagvoormiddag halen de rukwinden zo’n 50 km/u, namiddag loopt dat op tot 70 à 80 km/h en in de avond halen we mogelijk 100 km/u, zelfs in het binnenland. Dat kan tot laat in de avond aanhouden, misschien zelfs tot na middernacht,” schetst Wim De Troyer, weersvoorspeller van het KMI. “Per definitie is dat geen storm in het binnenland, maar het is wel kantje boord. Op zee zal het wel stormen.”

“Rukwinden van 70 à 80 km/u zijn behoorlijk hevig voor bomen die in blad staan”, geeft De Troyer nog mee. “Takken knakken dan, maar er zullen zondag ook veel bladeren wegwaaien en op de weg vallen. Dat is toch iets om rekening mee te houden want het gaat ook regenen, rioleringen kunnen verstopt raken en dat zou voor problemen kunnen zorgen qua watergladheid. Het wordt geen gezellige dag.”

Slagveld

De weersvoorspeller houdt wel nog een slag om de arm. “Als de depressiekern pal over ons land trekt, dan liggen de sterkste windvelden rondom België en wordt het bij ons minder heftig. Het hangt af van de exacte trekrichting van die stormdepressie. Zaterdag krijgen we daar meer zicht op.”

Maar de kans bestaat dat het zondag een slagveld wordt in de bossen. “Je kan het spreekwoord letterlijk nemen: hoge bomen vangen veel wind. We wachten af met een bang hart, maar het zou niet de eerste keer zijn dat een weersvoorspelling ernaast zit”, klinkt het bij de brandweer.

Prieeltjesfeesten afgelast

Iedereen doet er alleszins goed aan zich voor te bereiden op herfstige weersomstandigheden. De organisatie van de Prieeltjesfeesten, een kinderhappening aan het Olmenhof in Herk-de-Stad, neemt het zekere voor het onzekere en stelt het evenement uit naar het voorjaar. “Met windstoten tot 50 km/u kunnen we de veiligheid niet garanderen,” laten ze weten. “We kiezen er bewust voor om het feest niet binnen te laten doorgaan want dan moeten we de helft van ons concept laten vallen en dat vinden we te jammer. Vandaar de beslissing van uitstel.”

Op de website van het KMI, wordt u ingelicht over mogelijk stormweer in België. Als code rood is aangeduid, is toegang tot bossen en parken verboden. Maar ook bij code oranje is een activiteit in de natuur af te raden. Ook na een storm kan het gevaarlijk zijn in bos of park omdat er nog afgevallen takken of (half) omgewaaide bomen kunnen liggen.