© Hollandse Hoogte / Erik van 't Woud

Bevallen in regio kan alleen nog in Bornem na fusie

Sinds begin dit jaar vormen AZ Heilige familie uit Rumst en het Sint-Jozefziekenhuis, met campussen in Bornem en Willebroek, officieel één ziekenhuis: het AZ Rivierenland. Begin 2018 werd de fusie aangekondigd, nu is ze ook juridisch een feit. Bevallen kan vanaf 1 februari alleen nog in de campus Bornem.

Guy Delforge

Het personeel van AZ Rivierenland krijgt vrijdagavond in primeur het nieuwe logo te zien en stelt de directie de visie van het ziekenhuis voor. Bart Van Bree, oorspronkelijk directeur van de Sint-Jozefkliniek, is nu afgevaardigd bestuurder van AZ Rivierenland. Johan Pauwels, die directeur was van Heilige Familie, is algemeen directeur van het nieuwe ziekenhuis. Zij blikken terug op een geslaagd voorbereidend jaar op de fusie. “Onze belangrijkste drijfveer tot deze fusie was het garanderen van het voortbestaan van onze ziekenhuizen”, zegt Van Bree. “Zowel internationale tendensen als de regelgeving in ons land, geven aan dat je een voldoende grote schaal moet hebben om te overleven. Met deze fusie hebben we die.”

“Dat uitgerekend onze twee ziekenhuizen fuseren, is ook logisch”, zegt Van Bree. “We waren allebei ongeveer even grote, acute ziekenhuizen met een breed aanbod. We streefden ook allebei een hoge kwaliteit na. Getuige daarvan is het feit dat we op zes maanden tijd allebei onze NIAZ-kwaliteitslabel behaalden.”

De twee ziekenhuizen werkten al jaren goed samen en dat resulteerde onder meer in de samenaankoop van een hypermoderne MRI-scanner die in Reet staat. Het voorbije jaar werkten diensten van de twee ziekenhuizen steeds meer samen. Begin februari zal ook de gebruiker voor het eerst echt met de fusie worden geconfronteerd. “We hebben vanaf dan alleen nog een materniteit in Bornem”, zegt Van Bree. “Daar staat wel tegenover dat we het aanbod van pre- en postnatale diensten in Rumst nog versterken, onder meer door een consultatie van een vroedvrouw uit te bouwen. De eigenlijke geboortes zullen alleen nog in Bornem gebeuren.”

Medewerkers blijven in dienst

Ook na de fusie blijven de campussen Rumst en Bornem instaan voor acute zorg met elk een dienst spoedgevallen en een dienst intensieve zorg. De campus Willebroek blijft een volwaardig dagziekenhuis voor chirurgie, inwendige geneeskunde en geriatrie. “De behandeling van de patiënten met een beroerte wordt gecentraliseerd in Rumst”, zegt directeur Johan Pauwels. “Hier staat ook de 3 Tesla MRI en hier willen we onze centrale stroke-unit uitbouwen. Ook in Rumst zetten we nog een kleine nieuwbouw om de afdeling nierdialyse te vergroten.”

AZ Rivierenland wil in Bornem een dienst palliatieve zorg uitbouwen. “Daarvoor hebben we zelfs al een huis gekocht aan de Rijkenhoek”, zegt Pauwels. “Nu hebben we in onze ziekenhuizen enkele kamers die we gebruiken voor palliatieve zorg, maar we hebben nog geen erkenning voor een palliatieve eenheid.”

Alle medewerkers kunnen na de fusie van de ziekenhuizen in dienst blijven van AZ Rivierenland. “We zullen hen coachen, stimuleren en inspireren om als een team samen te werken. Met een team van medewerkers die zich positief, respectvol, integer, menslievend en actiegericht inzetten, is een prima samenwerking gegarandeerd”, zeggen de directeurs.

Door de fusie tot AZ Rivierenland ontstaat een ziekenhuis met 220 artsen, 1.250 personeelsleden, 440 bedden en nog eens 138 bedden in dagziekenhuis, er worden jaarlijks 20.500 operaties uitgevoerd, er zijn 28.500 spoedopnames en 190.000 raadplegingen.