© rr, bfs

Drugscrimineel omgebracht in oldtimergarage, eigenaar opgepakt

De beruchte drugscrimineel Raouf B. A. (41), die twee weken geleden vermoord werd teruggevonden in het Nederlandse Kloosterzande, is om het leven gebracht in een garage voor oldtimers in Stekene. De eigenaar van de garage werd opgepakt op verdenking van moord.

Bert Foubert, Joris van der Aa, Sam Reyntjens

Het gerecht van Dendermonde en het federale politie zijn al enkele dagen bezig met het onderzoeken van de loods van Vintage Cars House. Tijdens het onderzoek zouden de speurders bloedsporen hebben aangetroffen, die vermoedelijk van Raouf B. A. zijn. Een al weken op voorhand gepland evenement kon daardoor zondag niet doorgaan. “We weten niet wat er gaande is in de garage”, zegt de organisator van het evenement.

Alles wijst er op dat Raouf B. A. in het gebouw om het leven werd gebracht en daarna in zijn eigen Range Rover SUV naar Nederland werd overgebracht. In Kloosterzande, niet ver van de Belgisch-Nederlandse grens, werd zijn levenloze lichaam begin december gevonden op de Zeedijk. De Range Rover werd door de dader(s) in brand gestoken.

Raouf B.A. zou een regelmatig bezoeker zijn geweest van Vintage Car House. Hij zou ook een persoonlijke kennis zijn geweest van de eigenaar van de oldtimer garage. De man werd aangehouden op verdenking van moord. Het parket van Dendermonde wil voorlopig geen commentaar kwijt.

(Lees verder onder de foto)

© rr, hvzeeland

“Pablo Escobar”

Raouf B. A. mocht zich dan wel eens gedragen als de “Pablo Escobar van het Waasland”, zoals iemand hem schertsend typeerde, hij was toch vooral een gewelddadige straatcrimineel. De voorbije twintig jaar duikt zijn naam op in allerlei onderzoeken naar geweldsdaden in het uitgaansleven, waar hij ook soms opdook als portier aan de deur van cafés en dancings. Zijn eerste echte criminele wapenfeit dateert uit 2000, toen hij een overval pleegde op een geldloper van Delhaize.

Raouf B., een gewezen bokser, liet graag zijn vuisten spreken. Zowel politiemensen als vrouwen gebruikte hij zonder schroom als boksbal. Zo werd B. in januari 2018 door de correctionele rechtbank van Antwerpen nog veroordeeld tot twaalf maanden gevangenisstraf omdat hij drie vrouwen had mishandeld in dancing Red & Blue in Antwerpen. “Nadat zij en haar vriendin de man aanspraken op zijn opdringerige gedrag, reageerde hij hierop uitdagend en verbaal agressief”, zei de rechtbank toen.

Hij sloeg de ene vrouw met de vlakke hand in het aangezicht, waardoor ze ten val kwam tegen een leuning en zich kwetste. Ook haar iPhone liep schade op door die val. Toen het slachtoffer zich wilde rechtzetten, sloeg Raouf B. haar met zijn vuist op haar rechterkaak, waarna hij haar en haar vriendin bij de haren greep. “T.Y., die het dreigende en imponerende gedrag van de man ten aanzien van een vriendin van hem had opgemerkt, is samen met een andere man tussengekomen en werd eveneens met de vlakke hand in het aangezicht geslagen.”

Cocaïnesmokkel

In 2008 duikt de naam van Raouf B. voor het eerst op in een drugsdossier. Hij koopt zijn drugs bij een drugsbende in Borgerhout en verkoopt die in het Waasland. Hij en een aantal vrienden richten zich ook op de smokkel van cocaïne via de haven. In 2012 valt zijn naam in het verhaal rond de verdwenen 200 kg cocaïne van de Turtles.

Als datzelfde jaar het jonge zigeunerkoppel Zyra Weiss en Nikki Lafertin wordt neergeschoten, volgt de gerechtelijke politie de connectie naar het drugsmilieu van Antwerpen en valt opnieuw de naam van B. Net zoals in het onderzoek naar de moord op Ihsan Celik uit Temse. Zijn broer staat momenteel mee terecht voor die moord. In 2014 wordt B. samen met Hells Angel Feti P. en een handvol medebeklaagden opgepakt voor de smokkel van minstens 500 kg cocaïne via de haven van Antwerpen. Dat onderzoek ligt intussen al jaren stil.

De jongste tijd was het wat stil rond Raouf B. Zijn loopbaan als drugssmokkelaar leek in het slop te zitten. “Hij had niet meteen de reputatie van een betrouwbare figuur te zijn”, zegt een advocaat die hem goed kent. “Hij had de naam een ripper te zijn. Iemand die vooral partijen drugs van anderen probeert in te pikken. Vroeg of laat loopt zoiets fataal af.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER