Journaliste Joanie De Rijke ziet de aanvallen steeds intenser worden

Rusland vuurt tientallen gevechtsdrones af op Oekraïne: "Aanvallen worden steeds intenser"

Afgelopen nacht heeft Rusland opnieuw 24 aanvalsdrones afgevuurd op Oekraïne. De luchtafweer zou wel bijna alle drones neergehaald hebben voor ze veel schade konden aanrichten. In Donetsk, in het noordoosten van Oekraïne, vielen wel 2 doden bij een Russische raketaanval. "De aanvallen worden steeds intenser", vertelt journaliste Joanie De Rijke vanuit Oekraïne.

"De laatste weken zijn er heel wat drone-aanvallen", vertelt De Rijke. Ze is op dit moment in Oekraïne. Gisteren was ze nog in Charkiv toen een 100-tal meter verderop plots een grote ontploffing was. Het bleek een Russische raket te zijn, geen drone dus, maar het maakte wel veel indruk. "Het was even schrikken."

"De aanvallen zijn constant en ze worden steeds intenser. De Oekraïense inlichtingendienst verwacht ook grote aanvallen op Charkiv, naar aanleiding van 9 mei. Dan vieren ze in Rusland de Dag van de Overwinning. Deze dag herdenkt de overwinning van de Sovjet-Unie op nazi-Duitsland in de Tweede Wereldoorlog. Steden als Odessa en Charkiv worden daardoor zwaar aangevallen."

Pasen

Vandaag wordt over de hele wereld ook het orthodoxe Pasen gevierd. De dag valt ongeveer een maand later dan bij ons, omdat een andere kalender gebruikt wordt om de feestdag te bepalen. Ook in Rusland en Oekraïne, landen met een grote gemeenschap van orthodoxe christenen, is het een speciale dag. Al is de oorlog nooit veraf.

"De winkels liggen vol met Paasbrood", vertelt De Rijke. "Mensen kopen dat voor de militairen. Families komen ook samen om te eten. Het wordt eigenlijk een beetje gevierd zoals bij ons, al zijn de mensen hier wel een stuk geloviger, zeker tijdens de oorlog. Voor de soldaten aan het front is het een moeilijke dag, zeker mentaal."

Oekraïense soldaat tijdens een Paasviering
Foto: AP

In een videoboodschap voor de Sint-Sofiakathedraal noemt de Oekraïense president Zelenski God "een bondgenoot" van Oekraïne. "En met zo'n bondgenoot overwint het leven zonder twijfel de dood", zegt hij. 

De Russische president Poetin woonde deze ochtend vroeg een misviering bij in Moskou. Tijdens zijn Paasboodschap ging er geen directe aandacht naar de "speciale militaire operatie" in Oekraïne. Poetin bedankt de orthodoxe kerk wel voor de "vruchtvolle samenwerking in deze moeilijke tijden". "Het is belangrijk om onze krachten te bundelen om zo ons vaderland te versterken", aldus de president.

Voor de Oekraïners aan het front blijft de situatie voorlopig redelijk uitzichtloos. Het is ook nog niet duidelijk of het eerste deel van de beloofde Amerikaanse wapens al aan het front is aangekomen. "De Russen zijn nog altijd met meer, ze hebben meer wapens, ze worden ook steeds beter. Vroeger spraken Oekraïense soldaten over idioten, maar nu zijn de Russen slimmer geworden en leren ze snel. Daardoor winnen ze ook aan terrein."

Bekijk: het huis van deze man uit Charkiv werd geraakt door een Russische drone

Videospeler inladen...

Meest gelezen