Separatist Roger Torrent nieuwe parlementsvoorzitter Catalonië

© AFP

Het Catalaans parlement heeft Roger Torrent (38) van de linkse partij ERC tot voorzitter van het nieuwe parlement van de regio verkozen.

rdc

Op de constituerende vergadering in Barcelona waren 127 van de in totaal 135 afgevaardigden aanwezig. Drie separatistische politici zitten in voorlopige hechtenis, vijf anderen - onder wie ex-regeringsleider Carles Puigdemont - bevinden zich in Brussel om hun arrestatie te ontlopen.

De 38-jarige Torrent haalde het woensdag met de hulp van de separatistische partijen. De ERC-woordvoerder en voormalige burgemeester van het Catalaanse stadje Sarriá de Ter, moet nu belangrijke beslissingen nemen. Het gaat er vooral om of Puigdemont ook bij afwezigheid opnieuw tot regionaal minister-president kan verkozen worden.

Het separatistische kamp behield bij de regionale verkiezingen van 21 december zijn meerderheid in het parlement. Ze gingen van 72 zetels in 2015 naar 70 zetels. De grootste separatistische partijen - de Junts per Catalunya en de Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) - zijn het eens om de 55-jarige Puigdemont als kandidaat te steunen.

Puigdemont had eerder al aangekondigd dat hij zijn regeringsprogramma op het eind van de maand via een videoconferentie zal voorstellen of zich door een vertegenwoordiger zal laten vervangen. De centrale regering in Madrid, die de regio onder curatele heeft geplaatst, zal in dat geval naar het hooggerechtshof trekken. Ze wil kost wat kost voorkomen dat Puigdemont opnieuw aan de macht komt.