Franse negationist Robert Faurisson is overleden

© AFP

De Franse negationist Robert Faurisson, bekend voor zijn theorieën waarin hij de joodse genocide in twijfel trekt, is zondag op 89-jarige leeftijd thuis in het Franse Vichy gestorven. Dat heeft AFP vernomen van zijn zus en zijn uitgever.

“Robert Faurisson kwam terug van Engeland toen hij thuis in zijn gang ineenstortte”, verklaarde zijn zus Yvonne Schleiter. Ook zijn uitgever Akribeia bevestigt aan AFP het overlijden van de academicus, die regelmatig onder vuur lag voor zijn publicaties.

De voormalige professor literatuur aan de universiteit van Lyon moest verschillende keren voor de rechtbank verschijnen nadat zijn ideeën waren gepubliceerd in de pers, eind 1978. Die veroorzaakten ook een storm van verontwaardiging onder de slachtoffers van de Holocaust en in de hele Franse en Europese samenleving.

Hij beweerde dat de joodse genocide door de nazi’s een leugen was om Duitsland oorlogsschade te berokkenen en dat de mensen die gedeporteerd werden stierven door ziekte en ondervoeding. Hij trok ook de authenticiteit van het dagboek van de jonge Nederlandse Anne Frank in twijfel.

Faurisson verloor in 2007 een proces tegen Robert Badinter, die hem een “vervalser van de geschiedenis” had genoemd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen