‘Chaotisch wanbeleid’ van Francken doet Kamer steigeren

© Photo News

Het parlement lucht haar woede over de misbruiken met humanitaire visa onder voormalig staatssecretaris voor asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). De N-VA-fractie zwijgt.

Wim Winckelmans

Voor de Syrische vluchtelingen die dankzij Francken met een humanitair visum in België geraakten, is er goed nieuw. Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) ziet geen reden om hun papieren in te trekken. ‘Hen bestraffen zou niet de juiste methode zijn’, zegt ze in de Kamer. ‘Hun asielaanvraag zal behandeld worden zoals alle andere.’

Maar dat was ook het enige lichtpunt in een debat waarin de kamerleden de ene na de andere hun woede uitten over de misbruiken die aan het licht kwamen in het onderzoek dat het gerecht voert naar het geschorste N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam, die het kabinet-Francken lijsten bezorgden met kandidaten die moesten betalen om op de lijst te geraken.

‘Wanbeleid’, ‘puur cliëntelisme’, ‘gevaarlijk’, ‘een chaotisch beslissingsproces’. De Kamerleden spaarden hun kritiek niet, en de link met de val van de regering over het VN-Migratiepact werd al snel gemaakt. ‘Ook toen was Francken aan het slapen’, zei Kamerlid Hendrik Vuye (V&W). ‘Dat pact was geen Marrakechpact maar een Franckenpact.’

Volgens Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt is de enige reden waarom Francken niet moet opstappen dat de N-VA de regering al heeft verlaten. Monica De Coninck (SP.A) ziet in dit schandaal zelfs de reden waarom de N-VA eind vorig jaar al de regering verliet.

‘Geen bijkomend migratiekanaal’

De steun om dit schandaal ‘tot op het bot’ uit te zoeken is groot. Er zijn al hoorzittingen gepland, waarop Francken wordt verwacht om tekst en uitleg te geven. CDH dringt zelfs aan op een parlementaire onderzoekscommissie.

Maar het systeem van humanitaire visa staat niet ter discussie, tenminste als het de uitzondering blijft en niet wordt uitgebreid tot een bijkomend migratiekanaal. Volgens Open VLD-fractieleider Patrick Dewael was Francken precies dat aan het doen. Parlementsleden als Nahima Lanjri (CD&V) dringen wel aan op transparantie en objectieve criteria.

Premier Charles Michel (MR) bood de steun van de ontslagnemende regering aan om het parlement te steunen in zijn onderzoek, want dit schandaal ondermijnt voor hem het vertrouwen in de rechtsstaat. Ook minister De Block pleit voor het behoud van de humanitaire visa, ‘maar dan alleen voor kwetsbare mensen en op een voorzichtige en zuinige wijze.’

Voor Vuye was het duidelijk dat Michel 2 nog niet van Francken af was, ‘u hebt nog altijd een dienst na verkoop.’