© Raymond Lemmens

Limburg schrapt minste jachtgebied: "Limburgers weten dat samenwerken met jagers voordelen heeft"

Met amper 1.800 hectare bengelt Limburg helemaal onderaan de Vlaamse lijst van totale oppervlakte die per provincie uit jachtplannen werd geschrapt. Dankzij de website schietinactie.be van Vogelbescherming Vlaanderen werd het totale jachtterrein in Vlaanderen in een jaar 18.500 hectare kleiner. “Voor ons een belangrijk signaal van duizenden grondeigenaars die niet wisten dat hun perceel als jachtgebied stond ingekleurd”, reageert directeur Frederik Thoelen. Jagersvereniging Hubertus Vereniging Vlaanderen liet weten dat de actie geen impact heeft op het aantal jachtgebieden.

Mireille MAES

Anderhalf jaar geleden pakte Vogelbescherming Vlaanderen uit met het nieuws dat 231 hectare grond in Vlaanderen zonder medeweten van de eigenaars als jachtgebied stond ingekleurd. Dat de jachtplannen moeilijk te raadplegen waren, maakte het voor de eigenaars niet eenvoudig om te achterhalen of hun eigen perceeltje al dan niet in een jachtgebied lag. “Daarom boden we de mensen hulp aan om hun gronden indien nodig uit de plannen te halen. Schietinactie.be bleek aan te slaan, want in een jaar tijd werd 185 vierkante kilometer grond uit de verschillende jachtplannen geschrapt”, vertelt Frederik Thoelen, algemeen directeur bij Vogelbescherming Vlaanderen. In Oost-Vlaanderen (33%) werd ruim 6.000 hectare jachtterrein uitgekleurd. Gevolgd door West-Vlaanderen (20%), Antwerpen (18%), Vlaams-Brabant (18%) en tenslotte Limburg (10%). Een verklaring waarom Limburg minder dan in de andere Vlaamse provincies ging ‘uitkleuren’, hebben ze bij Vogelbescherming niet.

Grof wild

Jagersvereniging Hubertus Vereniging Vlaanderen (HVV) heeft de cijfers intussen ook geanalyseerd. Communicatieverantwoordelijke Maarten Goethals denkt wel te weten waarom Limburgers een minder groot gebied laten uitkleuren. “In Limburg wordt men vaker dan in de andere Vlaamse provincies geconfronteerd met loslopend grof wild zoals everzwijnen. In het verkeer, in de landbouw en in de tuinen levert dat bij slecht beheer vaak problemen op. De Limburgers weten intussen dat samenwerken met jagers voordelen heeft.”

HVV wil in de toekomst de bevolking ook nog meer betrekken bij de jacht. “Op onze site kan men de jachtplannen raadplegen, die zijn actueler dan Geopunt.be. En intussen zijn onze Wildbeheerseenheden ook proactief aan het werk. Ze gaan zelf aan de mensen uitleggen dat de jacht nuttig is. Dat gebeurde in het verleden te weinig.”

Volgens Goethals zal er door de actie van Vogelbescherming Vlaanderen niet minder worden gejaagd. “Voor alle duidelijkheid: een jager komt nooit in een omzoomd tuintje. Dat die kleine perceeltjes uit het plan zijn gehaald, heeft een impact omdat de jachtgebieden veel groter zijn dan de vereiste 40 hectare aansluitend gebied. Zeker nu de overheid en de gemeenten, opnieuw vooral in Limburg, jacht op heel grote domeinen toelaat.”

Overeenkomst

De digitalisering van de jachtplannen bij HVV vindt Vogelbescherming Vlaanderen al een stap in de juiste richting. Maar ze willen meer. “We pleiten voor een schriftelijke overeenkomst met de eigenaar voor alle percelen die de jager in zijn plan opneemt. Enkel zo komt er een einde aan het gesjoemel. En ja, we beseffen dat het veel werk is. Maar wie wil genieten van het voorrecht om met een geweer rond te lopen, moet maar wat moeite doen”, besluit Thoelen. Aan de gemeenten doen ze ook een oproep om, zoals Kortrijk en Lochristi, ettelijke hectaren van hun eigendom uit de plannen te laten schrappen en zo correcte jachtplannen na te streven.