drugscriminaliteit

Spanje laat per ongeluk drugskartelbaas lopen die Nederlandse kroonprinses wilde vermoorden

Prinses Margriet, kroonprinses Amalia, prinses Beatrix, de Spaanse koning Felipe en koning Willem-Alexander voor de aanvang van het staatsbanket in het koninklijke paleis in Amsterdam.© afp

Door een gerechtelijke dwaling in Spanje is een notoire kartelbaas vrijgekomen die eerder een aanslag zou hebben beraamd op onder meer de Nederlandse premier én kroonprinses Amalia van Oranje.

Christoph Meeussen

Nog geen week geleden bedankte de Nederlandse koning Willem-Alexander het Spaanse vorstenpaar met een staatsbanket voor de bescherming die zijn dochter, kroonprinses Amalia, een jaar lang in Madrid kreeg na ernstige bedreigingen van de drugsmaffia.

De vraag is hoe die relatie vandaag is, na een extreem pijnlijk voorval. Door een procedurele flater heeft Spanje de notoire kartelbaas Karim B. – een kopstuk van de zogeheten mocromaffia – vrijgelaten die de moordaanslag op kroonprinses Amalia, maar ook minister-president Mark Rutte had beraamd. Daarover schreef de Spaanse radio SER.

B. was in januari opgepakt tijdens een grote operatie in Marbella, na een vijf jaar durend onderzoek naar witwaspraktijken. Nederland vroeg om diens uitlevering zodat hij bij onze noorderburen terecht kon staan voor zijn drugsimperium. Een provinciale rechtbank in Malaga blokkeerde dat verzoek, omdat ze de kartelbaas eerst zelf wilde berechten. Zo bericht Politico over de feiten.

Belgische slachtoffers

De Nederlandse autoriteiten tekenden beroep aan, en benadrukten dat B. voor Interpol een van de meest gezochte criminelen is. Ze verwezen naar zijn rol in een jarenlange drugsoorlog over het hele continent, waarin tientallen mensen stierven in Marokko, Spanje, Nederlanden België.

Opnieuw kreeg de Nederlandse overheid groen licht, nu van het Spaanse Hooggerechtshof, maar tegelijk had dat Hof verzuimd om een aanhoudingsbevel uit te vaardigen opdat B. opgesloten zou blijven tot na de uitlevering.

De ‘ontsnapping’ is des te opvallender, omdat de rechtbank in Malaga op een inleidende zitting vorige maand akkoord ging met een vrijlating op borg, mits de betaling van een borgsom van 50.000 euro. B. – een miljardair met rekeningen en eigendommen over de hele wereld – legde dat bedrag spoorslags op tafel en verdween zonder zich periodiek aan te melden, wat de bedoeling was.

Opnieuw beveiliging?

Mogelijk vluchtte B. per speedboot naar Marokko. Het zal nu moeten blijken of de ontsnapping betekent dat de eerder bedreigde prominenten opnieuw extra beveiliging krijgen.