© BELGA

Nicky Hayen spreekt voor het eerst als coach van Club Brugge: “Ronny Deila kwam nog afscheid nemen. Dat siert hem”

Wie van niet beter wist, zou denken dat Nicky Hayen het wekelijks perspraatje al jaren voor zijn rekening nam. Maar goed: de nieuwe Club-coach ad interim mocht voor het eerst terug- én vooruitblikken op het seizoen van blauw-zwart. En deed daarbij zelfs aan een ex-collega denken. “We gaan heus niet alles omgooien.”

Junior Verbeeke

Of hij zich ietwat onwennig voelde? “Eigenlijk niet”, stak Hayen donderdag van wal. Hij kwam voor het eerst de pers toespreken als hoofdcoach van Club Brugge. “Het is niet zo dat ik uit het niets kom, want ik werk hier al anderhalf jaar. En vorig seizoen heb ik tijdens de play-offs al ervaring kunnen opdoen onder Rik De Mil. De groep kent mij en omgekeerd. Ik ben vooral fier dat ik hier zit. Toen het mij gevraagd werd, ben ik gewoon rustig gebleven.”

“Ze zijn altijd voor Deila blijven spelen”

Hayen kwam nog eens terug op het ontslag van Ronny Deila. Dat kwam niet uit de lucht gevallen, en volgens de nieuwe Club-coach werd de hele zaak ook sereen afgehandeld. Een solide basis om de draad opnieuw op te pikken. “Ronny is nog afscheid komen nemen van de groep”, klinkt het. “Dat siert hem als mens. Hij heeft ook benadrukt dat ik tot op het einde loyaal aan hem gebleven ben. Dat signaal was belangrijk voor het verdere traject met deze groep. Deze jongens zijn altijd voor hun coach blijven spelen.”

© BELGA

Maar Deila is het verleden: Hayen moet Club Brugge nu nog naar het hoogst mogelijke leiden tijdens de kampioenenronde. Ondanks een vierde plaats, ondanks een enorme kloof met Union en Anderlecht. “Onze ambitie? De eerste wedstrijd tegen Cercle winnen”, haalde Hayen de schouder sop. “Ik ga niet zeggen dat onze play-offs staan of vallen met die match, maar het zal wél een zekere richting bepalen.” De Brugse voorbereiding onder de nieuwe sportieve baas bestond vooral uit... veel praten. “Bijna allemaal individuele gesprekken”, zegt Hayen. “Ik wou van de spelers weten wat goed was, maar ook wat beter kon. Daarna heb ik mijn principes uitgelegd. Dat wil ik nu allemaal in één verhaal gieten.”

Velen kennen Hayen nog niet goed als coach: voor wat staat de Limburger eigenlijk? “Ik las dat het bij een 4-3-3 blijft, maar het draait bij mij niet om een vast systeem, wél rond een dynamiek binnen de ploeg”, stelt hij. “Elke speler moet duidelijk weten wat de taken zijn. In balverlies, balbezit of een omschakeling. We willen het DNA van Club Brugge terugbrengen. Ik wil intensiteit zien, maar heb ook graag de bal. Maar duidelijkheid blijft voor mij het allerbelangrijkste.”

Druk weghouden

Verwacht tegen Cercle ook geen gedaanteverwisseling of acht nieuwe namen. Enkel Mignolet is zeker out. “Ik ga zeker niet alles omgooien, want we deden ook veel dingen goed. De perceptie dat alles slecht was, werd door de buitenwereld gecreëerd. We gaan de werkpunten aanpakken en verder bouwen. De jongens moeten terug met vertrouwen spelen.”

Toegegeven: we hadden een beetje een déjà-vu van vorig seizoen, toen De Mil overnam van Parker. Gesprekken, duidelijkheid, intensiteit: ook toen lag de nadruk op die facetten. “Iedere speler moet de beste versie van zichzelf worden. En willen de druk weghouden van de ploeg”, gaf Hayen nog mee. “Vooral veel externe factoren dragen daartoe bij. Maar we werken met een competente staf en spelers die weten hoe ze daarmee moeten omgaan.”

MEER OVER Jupiler Pro League

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL