camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Boris Johnson: zo populair bij de Conservatieve achterban dat het partij-establishment hem niet kan negeren.  afp

Boris Jonson is duidelijk: deal of geen deal, Brexit op Halloween

Ongeleid projectiel op weg naar premierschap

Nu Theresa May eindelijk toch de eer aan zichzelf heeft gehouden, wordt Boris Johnson bijna zeker haar opvolger in Downing Street 10. De voormalige minister van Buitenlandse Zaken zet de puntjes alvast op de i: deal of geen deal, met Halloween is het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Ook als zonder deal grenscontroles moeten worden ingevoerd en handel met het Verenigd Koninkrijk een stuk stroever zal verlopen.

Maybot in tranen Ready for Raab? De strateeg De outsider

Hoewel hij de gedoodverfde opvolger is van Theresa May, hield Boris Johnson zich al een tijdje stil en afzijdig. Vrijdag, enkele uren na de emotionele speech van May, reageerde hij via Twitter. “Een zeer waardig statement van Theresa May. Dank u voor uw stoïcijnse inzet voor ons land en de Conservatieve Partij. Het is nu tijd om samen te komen en de Brexit door te voeren”, schreef hij. Daarmee klinkt Johnson alvast meer als staatshoofd dan als brulboei. Hij is wel glashelder als het over de Brexit gaat: deal of geen deal, eind oktober maken de Britten geen deel meer uit van de EU. “De enige manier om een goede deal uit de brand te slepen is voorbereiden op geen deal. Een nieuwe leider zal de kans hebben om het echt anders te doen met een nieuw kabinet en een nieuw momentum.”

De beste kaarten

De Conservatieven zullen nu uit de lange lijst kandidaten twee favorieten kiezen. Vervolgens mag de hele partij een keuze maken. Op dit moment heeft Boris Johnson de beste kaarten. Niet omdat hij uitermate geliefd is in eigen rangen, wel omdat hij geliefd is daarbuiten. De partij weet dat ze de kiezers die overgelopen zijn naar de Brexit-partij van Nigel Farage moet terughalen. De nieuwe leider en premier moet dus uitgesproken eurosceptisch zijn, omdat een gematigde compromis-zoeker de kiezer niet lijkt te kunnen overtuigen.

“Johnson is een ongeleid projectiel”, zegt professor Europese Politiek Hendrik Vos (UGent). “Je weet niet wat hij zal doen. Maar hij is heel populair. Zijn stijl spreekt aan: hij neemt geen blad voor de mond, hij is bot en boertig. Als het enkel zou afhangen van de parlementsleden zou Johnson weinig kans maken. Maar die parlementsleden weten ook dat de man zó populair is dat hij wel tot de twee kanshebbers verkozen móét worden. En dat zullen ze dus doen, zij het met lange tanden. En dan zal de brede basis van de partij Johnson verkiezen tot premier.” Midden juli al zou dat een feit moeten zijn.

Risico op ‘no deal’

Boris Johnson als premier zou alleszins een totale stijlbreuk betekenen met Theresa May. De twee kunnen niet harder van elkaar verschillen. Terwijl May bleef volharden in een zoektocht naar een compromis, gaat Johnson desnoods resoluut voor de ‘no deal’. Hij is nog wel van plan om weer met Europa te gaan onderhandelen, maar de Unie zelf lijkt daar niet toe bereid. En bij het mislukken van de onderhandelingen, aldus Johnson, moet het Verenigd Koninkrijk dan maar zonder deal uit de Unie stappen.

De gevolgen kunnen zwaar zijn: grenscontroles en dus lange wachtrijen om in en uit het land te reizen, moeilijkheden bij het importeren en exporteren van goederen. De impact lijkt nog het meest zichtbaar te worden in Ierland, waar tussen de Ierse republiek en Noord-Ierland een fysieke grens zal worden opgetrokken. “Reken op complete chaos”, zegt Hendrik Vos. “En het ziet ernaar uit dat Johnson wel degelijk die richting uitgaat. Hij zal net als May eerst een ‘propere Brexit’ tot stand proberen te brengen, maar daar evenmin in slagen. Hoe dan ook zal daar een prijs voor betaald worden.”

Theresa May hield zich kranig. Maar bij de laatste zin van haar boodschap werd het haar te machtig en kregen haar emoties voor één keer de bovenhand.AFP

Maybot in tranen

Dat Theresa May er uiteindelijk toch de brui aan zou geven, stond in de sterren geschreven. Dat de altijd zo beheerste premier in tranen afscheid nam, was een grotere verrassing. In haar drie jaren in Downing Street had May stoïcijns tegenslag na tegenslag geïncasseerd, wat haar de bijnaam Maybot opleverde. Maar toen ze gisteren voor haar ambtswoning aankondigde dat ze de “job van haar leven” moest opgeven, deed ze dat met een krop in de keel en met verstikte stem.

May kwam aan de macht nadat ze onder haar voorganger David Cameron campagne had gevoerd tegen de Brexit. Die hobbelige start werd gevolgd door een hobbelig parcours met enkele dramatische vergissingen, zoals de verloren verkiezing die ze had uitgeschreven in de hoop op een ruimere meerderheid.

“Ze heeft echt heel hard geprobeerd, maar haar ontslag bleef onvermijdelijk”, zegt professor Hendrik Vos (UGent). “May probeerde een knoop te ontwarren die ze niet ­elegant kon ontwarren. Maar ook haar opvolger zal dat niet kunnen doen. Alleszins niet zonder er een economische prijs voor te betalen.”

Theresa May gaat de geschiedenis in als een van de kortst zetelende premiers sinds 1900. (nba)

  AP

Ready for Raab?

Dominic Raab (45) is na Johnson de tweede favoriet in de running voor het leiderschap. Zijn Twitteraccount ‘Ready for Raab’ verbloemt zijn intenties trouwens niet. Onder de radar voert hij al langer campagne bij de kern van de partij om straks verkozen te raken.

Raab was in het verleden Brexit-minister, maar nam in oktober ontslag omdat hij het niet langer eens was met Theresa May en de deal die ze probeerde te forceren in het parlement. Volgens hem waren de Britten met die deal zelfs slechter af dan in de EU. Toen May het vermaledijde akkoord voor een derde keer aan het parlement voorlegde, stemde hij niettemin voor. (nba)

 EPA AP

De strateeg

De Schot Michael Gove (51), nu minister van Milieu en Omgeving, staat volgens de gokkantoren op de derde plaats. De eurosceptische Gove bleef May trouw tot op het einde, en dat kan zijn kansen bij harde Brexiteers inperken. Nochtans voerde hij voor het referendum actief campagne voor de Brexit, en dat was volgens hem de moeilijkste politieke beslissing van zijn leven. Hij stak namelijk een mes in de rug van toenmalig premier Cameron, met wie hij nog samen de kerstdagen had gevierd. Als strateeg lijkt hij wel de stem van de gematigde conservatieven te kunnen winnen. (nba)

  AFP

De outsider

Andrea Leadsom (55) maakt volgens de gokkantoren evenveel kans als Gove. Zij was al de grote uitdager van Theresa May in 2016. Daarom wordt verwacht dat ze ook nu weer een gooi zal doen naar het voorzitterschap. In de partij zelf wordt ze veeleer gezien als een outsider, al is ook zij voor een harde Brexit. (nba)