© Jozef Croughs

Sint-Trudo Ziekenhuis zoomt in op borstkanker en seksualiteit

Tijdens de 18de keer ‘Dag tegen Kanker’ kreeg in het Sint-Trudoziekenhuis borstkanker en seksualiteit alle aandacht. Het ziekenhuis nodigde 100 kankerpatiënten uit in de Academiezaal voor de theatervoorstelling van Amazone.

Jozef Croughs

Het stuk is een creatie van Theater Aardpaard waarin het taboe doorbroken wordt om te praten over ‘borstkanker en seksualiteit’. Amazone is gedurfd, het taboe voorbij, eenvoudig, pakkend, humoristisch, klein, maar propvol voelen. Het gaat over de zoektocht naar een nieuwe vorm van intimiteit, seksualiteit en zorg dragen voor elkaar. Omdat het moet.

Actrice Katrien, zegt dat ze een Amazone wordt. Zoals de mythologische krijgsvrouwen die een borst amputeerden om beter met pijl en boog te schieten naar de vijand. De vijand van Katrien is niet te bestrijden met pijl en boog, maar met chemo, amputatie en bestraling. Katrien heeft borstkanker. Alex wil geen Amazone. Hij is heel bang maar houdt zich sterk. Alex belooft Katrien te steunen. Het is niet meer dan normaal dat je je zieke partner steunt, toch? Maar de ziekte belast niet alleen Katriens gezondheid, ook hun relatie komt onder zware druk te staan. Ook de intimiteit en seksualiteit gaan er erg onder lijden.

“De voorbije tien jaar overleefden ongeveer 250.000 mensen in Vlaanderen kanker. Kom op tegen Kanker komt het hele jaar door op voor de belangen van de kankerpatiënt, weet Kristel Smeyers, communicatieadviseur Sint-Trudoziekenhuis.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer