Zorgen over de toekomst? Dan krijg je minder kinderen

© Getty

We leven in onzekere tijden en velen onder ons piekeren dan ook regelmatig over wat de toekomst zal brengen. En dat heeft niet alleen een impact op onze nachtrust, maar ook op of we al dan niet kinderen krijgen, zo blijkt.

Camille Van Puymbroeck

Een nieuw onderzoek van Katya Ivanova, verbonden aan Tilburg University, toont aan dat mensen en vooral vrouwen die met een negatieve blik naar de toekomst kijken minder kinderen krijgen of hun kinderwens in ieder geval uitstellen.

“Het is bijzonder. We leven in onze westerse wereld in een enorm welvarende en, als je naar de misdaadcijfers kijkt, veilige tijd. Toch vertrouwen we er niet op dat het zo blijft. Gebeurtenissen die zich buiten onze landsgrenzen afspelen, oorlogen bijvoorbeeld, hebben blijkbaar invloed op de beslissingen die we hier nemen. We willen de generatie na ons een goede toekomst bieden, en we lijken er niet allemaal op te vertrouwen dat het erin zit”, aldus Ivanova in een interview met AD.

Vooral vrouwen

Katya Ivanova volgde tussen 2010 en 2022 een representatieve groep Nederlanders, waarvan de vrouwen onder de 40 en de mannen onder de 45 jaar oud waren aan de start van het onderzoek. Uit de analyse van die gegevens blijkt dat zij die zich zorgen maken over de toekomst en met name over de wereld waarin de komende generaties moeten opgroeien, in de jaren van het onderzoek beduidend minder vaak kinderen kregen.

Dat verschil is volgens Ivanova vooral opmerkelijk onder vrouwen. Bij zij die erg positief naar de toekomst kijken was er zelfs een 2,5 keer grotere vruchtbaarheid dan bij zij die erg negatief over de toekomst nadenken.

Toch moeten er enkele kanttekeningen geplaatst worden bij de studie en dan vooral omdat het ook mogelijk is dat de deelnemers hun keuze voor kinderen simpelweg uitstelden naar een latere datum en dus uiteindelijk alsnog ouder werden.

“Maar uit eerder wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen die de keuze voor het ouderschap uitstellen, uiteindelijk minder kinderen krijgen dan mensen die dat niet doen”, vertelt Ivanova.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer