© Joren De Weerdt

Robot plaatst diamanten twintig keer sneller op juweel

Diamantbedrijf Daems Giovanni uit de Fortstraat in Kessel (Nijlen) ontwikkelde de technologie die het mogelijk maakt dat een machine volautomatisch diamanten op een juweel plaatst. Op die manier kunnen juwelen 15 tot 20 keer sneller bezet worden dan met de hand.

Bert Provoost

Deze week is de Antwerpse diamantsector aanwezig op de China International Import Expo. Tijdens deze beurs wordt de automatische zettingsmachine, die in een deelgemeente van diamantgemeente Nijlen bedacht is, voor het eerst aan het grote publiek voorgesteld. Daarmee is het bedrijf het eerste dat de technologie klaar heeft om het productieproces van diamantjuwelen volledig te automatiseren.

De technologische ontwikkeling is voor het bedrijf belangrijk om concurrentieel te blijven. “Juwelen maken is een zeer precies en tijdsintensief werk,” zegt Giovanni Daems. “Daarom gebeurt dit tegenwoordig vooral in lageloonlanden, waar het stukloon voor dit arbeidsintensieve werk een pak lager ligt. Na heel wat research en tien jaar lang bijsturen van de eerste ontwikkelingen, zijn we erin geslaagd een machine te ontwikkelen die alle soorten juwelen volledig automatisch kan vervaardigen en bezetten met diamant.”

1,5 miljoen diamanten per jaar

“Elke steen die gezet wordt door onze gepatenteerde zettings­machine staat 100% juist en de kwaliteit is niet te onderscheiden of zelfs beter dan bij manueel gezette stenen. De machine kan diamanten zetten die variëren van 0,5 tot 6 millimeter en zet tot twaalf verschillende maten in één enkel juweel.”

“De machine werkt 15 tot 20 keer zo snel als de meest geroutineerde diamantzetter en kan 24 op 7 werken. Waar een ervaren diamantzetter zo’n 90.000 à 120.000 diamanten per jaar in een juweel kan zetten, kan de machine gemakkelijk 1,5 miljoen ­diamanten plaatsen. Hierdoor verloopt het proces niet alleen een pak sneller, maar ook veel kostenefficiënter”, zegt Daems.

Eerder was er ook al Fenix, een technologie die het slijpproces van diamant volledig automatiseert. De voorbije jaren ontwikkelde Giovanni Daems een sorteermachine, een poliermachine, een machine die de kwaliteitscontrole automatiseert en nu dus ook een zettingsmachine. Bij het Kesselse bedrijf werkt een dertigtal mensen. Dat blijft zo.

Trots

De stappen die in Kessel worden gezet, blijven niet onopgemerkt bij het Antwerp World Diamond Centre (AWDC), dat de Antwerpse diamantsector officieel coördineert en vertegenwoordigt. “Het is dankzij dit soort innovaties dat Antwerpen erin slaagt om al meer dan 570 jaar onafgebroken wereldleider te blijven in deze uiterst competitieve sector. Als koepelorganisatie zijn we dan ook zeer trots dat bedrijven zoals dat van Giovanni Daems erin slagen onze sector te blijven vernieuwen en machines te ontwikkelen die een antwoord bieden op de uitdagingen waarmee we geconfronteerd worden”, zegt Ari Epstein, CEO van AWDC.